Om een sportclub te besturen heb je een flinke dosis passie voor de sport nodig. Maar toch komt er wat meer bij kijken. Het bestuur staat voor veel uitdagingen. Clubgrade wil sportclubs hierbij helpen.
Na het uitgebreide webinar met Joris De Wortelaer op 19 januari, was ook al onze ondersteunende informatie rond verenigingswerk toe aan een update. Ondertussen hebben we alles voor jou uitgewerkt op de website van Dynamo Project.
Vlaamse Sportfederatie wil alle Vlamingen opnieuw op een verantwoorde manier laten sporten in hun favoriete club
Eerder deze week werden de regels voor buitenschoolse activiteiten aangepast in het kader van de bestrijding van het COVID-19-virus. De nieuwe maatregelen gaan in vanaf 1 februari 2021.
Sportclubs ondersteunen anno 2021. Een uitdaging waar we binnen Clubgrade samen onze schouders onder zetten. We bieden nu een opleiding aan rond sportclubondersteuning voor professionals. Stap samen met ons mee in het Clubgrade-verhaal!
Organiseert jouw club sportkampen? Dan kun je de ouders van deelnemende kinderen helpen besparen door een fiscaal attest uit te reiken. De federale overheid verlicht nu verder de kosten voor kinderopvang, in het voordeel van de ouders.
Tijdens de tweede golf vielen heel wat sportactiviteiten weer stil. In een persbericht van staatssecretaris van consumentenzaken Eva De Bleeker wordt om begrip gevraagd langs beide kanten. Lees hieronder het persbericht en een aantal mogelijke opties om mekaar tegemoet te komen.
Positief nieuws in deze moeilijke periode. Vlaams minister van Sport Ben Weyts trekt extra middelen uit om sportclubs te ondersteunen bij de corona-uitdagingen. ​​​
2500 sportclubbestuurders. Zoveel tekenden er in op het webinar verenigingswerk op dinsdag 19 januari. Deze succescijfers zijn uiteraard geen toeval. Het statuut verenigingswerk is voor onze sector onmisbaar geworden. We lichtten de nieuwe wetgeving uitvoerig toe in het webinar, helaas ook de extra verplichtingen en fiscale en sociale lasten. Maar wat nu?
Dynamo Project lanceert opnieuw haar wekelijkse webinars. Een mooi en gevarieerd aanbod, gericht naar clubbestuurders. Op 19 januari beet het webinar rond verenigingswerk de spits af met 2.500 inschrijvingen.
Corona heeft een enorme impact op de clubs. Sportactiviteiten, jaarlijkse tornooien, spaghettifestijnen,... werden afgelast. Voor velen is het een financiële tegenslag. Daarbovenop is het voor velen moeilijk om hun leden te motiveren en betrokken te houden. Maar veel clubs bewezen dat ze zeer flexibel en inventief uit de hoek kunnen komen. In de rubriek "Virusvragen voor clubs" stellen we tweewekelijks een opmerkelijk initiatief voor vanuit een club en vuren we hen 3 coronavragen af. Deze editie: Basketbalclub Opwijk.
Tot op vandaag is er geen volledige duidelijkheid over het nieuwe systeem van verenigingswerk voor de sport. En dat terwijl de nieuwe regelgeving al enkele weken van kracht is. “Het platform voor de aangiftes is nog niet actief. Het blijft ook wachten op de maximumbedragen. Sportclubs worden nog maar eens in de steek gelaten”, zegt voorzitter Koen Umans van de Vlaamse Sportfederatie.
Een algemene vergadering moest tot op heden steeds fysiek plaatsvinden. De corona-omstandigheden zorgen ervoor dat er nood is aan het moderniseren van de manier waarop een algemene vergadering plaats kan vinden. Goed nieuws! Met de coronawet van 20 december 2020 wordt een permanente oplossing voorzien, die eigen is aan onze hedendaagse digitale manier van werken.
In 2020 had corona een enorme impact op de clubs. Sportactiviteiten, jaarlijkse tornooien, spaghettifestijnen,... werden afgelast. Voor velen een financiële tegenslag. Maar veel clubs bewezen dat ze zeer flexibel en inventief uit de hoek kunnen komen. In de rubriek "Virusvragen voor clubs" stellen we tweewekelijks een opmerkelijk initiatief voor vanuit een club en vuren we hen 3 coronavragen af. Deze week is Volleybalclub Vamos uit Stekene - Sint-Gillis Waas aan het woord. (foto - Kristof Straetman)
Vanmorgen maakte minister Ben Weyts bekend dat er extra steun komt voor sportclubs. Hij geeft daarbij het vertrouwen aan VSF om ondersteuning en begeleiding aan te bieden aan sportclubs op administratief, bestuurlijk en beleidsmatig vlak. We gaan in de komende weken aan de slag om deze middelen op een doeltreffende manier in te zetten. Meer informatie volgt!