Virusvragen voor sportclubs - Basketbalclub Opwijk

Corona heeft een enorme impact op de clubs. Sportactiviteiten, jaarlijkse tornooien, spaghettifestijnen,... werden afgelast. Voor velen is het een financiële tegenslag. Daarbovenop is het voor velen moeilijk om hun leden te motiveren en betrokken te houden. 
Maar veel clubs bewezen dat ze zeer flexibel en inventief uit de hoek kunnen komen. In de rubriek "Virusvragen voor clubs" stellen we tweewekelijks een opmerkelijk initiatief voor vanuit een club en vuren we hen 3 coronavragen af. Deze editie: Basketbalclub Opwijk.

Steal the flag

BC Opwijk organiseerde in de kerstvakantie een leuk vlaggenspel voor alle leden. Marijke van Geet, mama van twee spelertjes, introduceerde het actieve spel "Steel de vlag" in de club en in geen tijd hield het heel (BC) Opwijk in de ban. 

Afbeelding
Vlag BC Opwijk

 

De spelregels zijn vrij simpel, legt initiatiefneemster Marijke van Geet uit. "Het spel draait eigenlijk rond de vlag van BC Opwijk. De naam van het spel is ook vrij zelfverklarend: "Steel de Vlag". We hingen de vlag uit aan de sporthal. Vanaf dan startte de wedstrijd en moesten ze zo vlug mogelijk de vlag stelen, zonder "gezien" te worden. Diegene die de vlag kon stelen, kreeg een punt voor zijn ploeg in het klassement. Daarna moest die persoon de vlag uithangen in zijn eigen voortuin en een foto & het adres in de Facebook-groep van BC Opwijk plaatsen. En zo kon de vlag opnieuw gestolen worden. Eén detail: wie betrapt werd op het stelen van de vlag, kreeg een straftijd van vier uur vooraleer hij/ zij opnieuw mocht proberen", zegt Marijke. (Bron: Basketbal Vlaanderen)

Dit spel kwam tot stand door een samenhorigheid tussen ouders, bestuursleden, jeugd, vrijwilligers,... Het gaf een nodige boost bij iedereen en zo kwam de woelige coronaperiode toch even op de achtergrond. 

Met dit spel haalden ze zelfs het VTM-nieuws. Goed gedaan! Meer info over het spel en de persaandacht vind je op de website van BC Opwijk.  

Marijke en Christophe aan het woord

Marijke van Geet is initiatiefneemster van het spel. Met 3 spelers in huis (2 zonen en haar man) staat BC Opwijk dus wekelijks op de gezinsplanning. 
Christophe Devis is bestuurslid bij BC Opwijk. We horen even hoe zij deze samenwerking hebben ervaren.

Marijke van Geet

1. Marijke, hoe kom je op dit idee? 

Ik had het idee overgenomen van de KLJ meisjes in Nijverseel. Mijn dochter is lid bij deze jeugdbeweging en het leek me een leuk initiatief voor BCO. We startten op vrijdag 11 december en het was direct een enorm succes. De sfeer zat er goed in. We richtten met drie personen een werkgroepje op om alles zoveel mogelijk in goede banen te leiden. We controleerden de steals, zorgden voor de posts op sociale media, de scores bijhouden,… Het was een hele fijne samenwerking! 

2. Christophe, wat was jullie eerste reactie op het voorstel? 

Toen Marijke ons de vraag stelde, vonden we het meteen een super idee. Sowieso waren we fan van het concept, maar ook omdat het initiatief bij de ouders lag. Mensen uit de buik van de vereniging die initiatieven nemen, zijn zo waardevol.

Daarna ging het rap. We lanceerden het spel via onze besloten Facebookgroep. Dieter, de papa van een speler en mede-verantwoordelijk voor onze social media, sprong ook onmiddellijk mee op de kar. Hij verrichtte wonderen met onze social media.  

Tijdens het spel stelden we regelmatig wat bij rond de opdrachten, spelregels,… En we lanceerden extra challenges.
We betrokken ook onze sponsors. De spelers moesten de vlag gaan ophangen bij de lokale sponsors en konden op die manier extra punten verdienen. We hebben doorheen het spel het basisidee naar een hoger niveau getild, zodat het enthousiasme in het spel bleef. 

3. Christophe, welke positieve gevolgen van deze crisis neem je zeker mee in jullie werking?

Het bestuur heeft van deze periode gebruik gemaakt om zijn werking onder de loep te nemen en op vele vlakken werd een nieuwe structuur neergepoot.
Voornamelijk de celsport jeugd” werd grondig herwerkt. We voerden operatie verjonging door. Een breder platform met gedeelde verantwoordelijkheden zodat we meer geëngageerde mensen kunnen betrekken.
Eveneens richtten we een cel "textiel" en een cel "sfeer en gezelligheid" op. Het vlaggenspel toonde aan dat er in een vereniging toch heel wat mensen zijn die zich willen engageren en er samen een leuke club willen van maken.

BCO is een warme familiale club. Ook als ouder missen we dat. De contacten met de club en de andere ouders zijn weggevallen. Het was dan ook fijn om te zien dat zowel jong als oud actief meespeelden met het vlaggenspel. Het clubgevoel kwam naar boven! (mama Marijke)

Steel de Vlag HLN

Virusvragen voor clubs

Ontdek hieronder de andere "Virusvragen voor clubs". Ook interesse om jouw initiatief te delen? Laat het ons zeker weten via info@dynamoproject.be

Gepost door:
Sara Pannecoucke