Dag van de Sportclubbestuurder - Diegem - 20/10/2018

Het Dynamo Project organiseert de Dag van de Sportclubbestuurder jaarlijks in de vijf Vlaamse provincies. De Dag van de Sportclubbestuurder is dé ontmoetings- en bijscholingsdag voor sportclubbestuurders! Deelnemers kunnen bij inschrijving kiezen uit verschillende workshops en sessies, afhankelijk van hun eigen interesses en behoeftes. Elke deelnemer kan twee sessies volgen op een voormiddag.

Dit jaar gaat de Vlaams-Brabantse editie door in het gloednieuwe "Park Inn by Radisson Brussels Airport"-hotel, waar je als een echte ontdekkingsreiziger op zoek kan gaan naar kennis!

Datum: 
zaterdag 20 oktober 2018
Tijdstip: 
08:30 tot 14:00
Locatie: 
Diegem
Provincie: 
Vlaams-Brabant
Dynamo thema: 
Algemene werking
Programma: 

8u30  Ontvangst met koffie en mini-ontbijtkoekjes

9u00  Start eerste reeks parallelsessies

S1

De nieuwe privacywet (GDPR) op maat van je sportclub!

 

Op 24 mei 2016 trad een nieuwe Europese wetgeving rond privacy in werking. Deze wetgeving is beter gekend als “Algemene Verordening Gegevensbescherming” (AVG of ook wel “GDPR”). Er werd een overgangsperiode van 2 jaar voorzien, waardoor organisaties tot 25 mei 2018 de tijd krijgen om zich aan de nieuwe wetgeving aan te passen. Tijdens deze sessie verneem je welke impact deze nieuwe wetgeving heeft op je vereniging. Geen gegoochel met onverstaanbare technische termen, maar wel concrete informatie, een stappenplan en tools op maat van je vereniging.

Dankzij de vakkundige uitlag van Emmanuel Steyaert en de handige tools die samen met hem werden ontwikkeld, kan je sportclub zich met een minimum aan extra administratie in regel stellen met de nieuwe privacywetgeving.

S2

Tijd is GEEN geld!

 

"Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, wij hebben ongelofelijke haast!" Op een loopparcours of binnen de wedstrijdlijnen kan dit zeker nuttig of zelfs nodig zijn. Náást het sportterrein daarentegen, hollen we onszelf ook al wel eens een keer (of twee, of drie, of…) voorbij (van het werk naar huis, gauw eten, hop naar de training, douchen en snel nadien de bestuursvergadering, tussendoor nog enkele telefoontjes, iemand die je nodig heeft, dingen die je vergeten bent die plots dringend zijn, een groot event dat eraan komt en er moet nog zoveel gebeuren … We schijnen hoe langer hoe minder tijd te hebben. Is dat werkelijk zo? Of liggen er andere oorzaken ten gronde? Onze lesgever leert je in deze interactieve sessie een simpele en luie techniek om met overzicht effectief je dag de baas te blijven, te werken aan de juiste dingen, zodat je in ieder geval “binnen tijd” arriveert en je finish haalt. Snel! Maak plaats! Maak ongelooflijke haast! Inschrijven!

Werner De Vree is een professioneel trainer / coach en is gespecialiseerd in het beste uit mensen en groepen halen.

S3

Aantrekken van nieuwe & jongere vrijwilligers. Hoe vergroten we de kans op succes?

 

De perceptie leeft dat jongere mensen moeilijk te motiveren zijn tot vrijwilligerswerk, laat staan hen te motiveren tot een vast engagement. De waarheid ligt eerder in vandaag een enorm vrijetijdsaanbod is en vrijwilligerswerk is daar een onderdeel van. Vrijwilligers van vandaag vertrekken sterker vanuit hun noden en gaan van daaruit op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding. Veelal is dat er een waar het leuk is én waar ze zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen om een bijdrage te leveren. Maar wat betekent dit nu voor onze sportclub? Vrijwilligersorganisaties van vandaag staan voor de opdracht om hun structuur en cultuur te actualiseren en af te stemmen op de noden van de hedendaagse burger/vrijwilliger. Het managen van de verwachtingen van bestaande en aankomende vrijwilligers is hierbij dé opdracht. Hoe maken we van rekruteren een permanent en laagdrempelig gebeuren dat aansluit op de noden van de burger van vandaag? Wat zijn concrete handvaten die we in de dagdagelijkse realiteit kunnen gebruiken om te zorgen dat we vrijwilligers makkelijker kunnen aantrekken én dat ze zich goed en gewaardeerd voelen? Allemaal zaken die aan bod komen in deze sessie!

Koen Vermeulen is professioneel trainer/consultant in vrijwilligersbeleid. Hij ontwikkelde samen met het Dynamo Project de brochure ‘Een vrijwilligersvriendelijke sportclub’.

S4

Wegwijs in fiscaliteit en de sportclub

 

In deze bijscholing wordt eerst de btw-wetgeving besproken om vervolgens ook in te gaan op andere fiscale onderwerpen. Er heerst namelijk heel wat onduidelijkheid rond de btw-plichtigheid van sportclubs. Moet je als sportclub btw aanrekenen en betalen op het lidgeld? Wat met trainingen, sponsoring, subsidies of inkomsten van de jaarlijkse spaghettiavond? Wat moet je doen als sportclub als je btw-plichtig bent? Het eerste deel van de bijscholing verdiept zich in de btw-problematiek voor sportclubs. Naast de btw-wetgeving zijn er echter ook nog andere fiscale aspecten die voor sportclubs niet onbelangrijk zijn. Welke inkomsten moet je aangeven in je rechtspersonenbelasting, welke bezittingen zijn belangrijk voor de patrimoniumtaks en hoe worden betaalde spelers belast in hun personenbelasting? Het tweede deel van de bijscholing belicht die andere fiscale regels. Deze opleiding brengt op een heldere manier fiscale wetgeving in kaart, op maat van sportclubs.

Pieter De Ranter van dnf sportpraktijk is een expert op gebied van btw en fiscaliteit in de sportsector.

10u45  Pauze

11u15  Start tweede reeks parallelsessies

S5

Inleiding tot begeleidingstraject “Een vrijwilligersvriendelijke sportclub”

 

Vrijwilligerswerk is ‘in’. Massa’s vrijwilligers blijven zich engageren in Vlaanderen. Maar de keuze aan plaatsen waar mensen aan vrijwilligerswerk kunnen doen is de laatste 20 jaar ook spectaculair gestegen. Clubs die vrijwilligers willen aantrekken en behouden, moeten meer dan ooit nadenken over de wijze waarop zij een vrijwilligersvriendelijke sportclub kunnen worden. Afgelopen jaren doorliepen tientallen Vlaamse sportclubs het traject “Een vrijwilligersvriendelijke sportclub”, georganiseerd door het Dynamo Project. Hierbij werd gewerkt rond één cruciaal onderdeel van de sportclubs: de vrijwilliger. De clubs volgden een traject waarbij zij aan de hand van zes tools komen tot een bewuste aanpak van vrijwilligerswerk binnen hun sportclub, met dit als enig doel: meer mensen vinden en binden aan hun club. Elke club ging aan de slag met één of meerdere tools als opstap naar een club waar vrijwilligerswerk geen ontgoochelende, maar wel een stimulerende factor is. Velen merkten dat het aanpakken van dit thema leidt tot een breder draagvlak in de club. Een deelnemer getuigt: “Vroeger bekeken we vrijwilligerswerk enkel van uit de bril van de organiseerbaarheid. Nu echter bekijken wij dit ook van uit de bril van de vrijwilligers zelf, omdat we ondervinden dat dit de betrokkenheid van de vrijwilligers verhoogt.” In deze sessie krijgen de deelnemers enkele basisinzichten mee en worden de tools binnen het traject “Een vrijwilligersvriendelijke sportclub” voorgesteld.

Koen Vermeulen is professioneel trainer/consultant in vrijwilligersbeleid. Hij ontwikkelde samen met het Dynamo Project de brochure ‘Een vrijwilligersvriendelijke sportclub’.

S6

Feedback, the breakfast of champions

 

Roddelen doen we vaak en goed en hoeft in eerste instantie geen slechte zaak te zijn; je ventileert (en bent het – even – kwijt) en een ander kan er z´n mening over geven of gewoon luisteren. Aan de andere kant kan het ook een club of een relatie ten gronde richten en een sfeer scheppen die het heel moeilijk maakt om nog samen te scoren. Zaak is dus om hier sportief, constructief en zelfs productief mee om te gaan en de energie in de juiste richting te zetten door met feedback vooruit te gaan! Feedback is immers roddelen tegen de juiste persoon! Blijven roddelen dus! In deze praktische workshop kijken we naar de communicatief juiste manier om feedback te geven en kijken we naar het contraproductieve (maar wel bio-logische) mechanisme dat er achter steekt zodat we hier niet meer intrappen. We oefenen gericht, dus breng zeker je frustraties en cases mee - maar geen fysieke personen :-) - want we gaan het ‘gewoon (op veilige manier) doen’. We gaan ‘trainen’, waardoor je op het einde van de workshop in ieder geval je feedbacktechniek mee naar huis (en naar je sportclub) neemt én … je hart eens goed gelucht hebt! Forward met feedback!

Werner De Vree is een professioneel trainer / coach en is gespecialiseerd in het beste uit mensen en groepen halen.

S7

Speeddate voor sportclubbestuurders: wissel kennis en ervaringen uit

 

Een goed beleid uitstippelen, vrijwilligers rekruteren, omgaan met specifieke wetgeving, structuur aanbrengen in de club, organiseren van evenementen, samenwerken met andere sportorganisaties, aantrekken van nieuwe leden… Het bestuur van een sportclub staat voor heel wat uitdagingen. Misschien ondervindt je sportclub moeilijkheden bij een bepaalde uitdaging, terwijl een andere sportclub er al een oplossing voor gevonden heeft. Ongetwijfeld lopen heel wat zaken erg goed in de sportclub en kunnen andere sportclubs hieruit leren. Tijdens deze speeddatesessie onder begeleiding van Piet Meneve wisselen de deelnemers onderling kennis en ervaringen uit rond verschillende onderwerpen.

Piet Meneve was jarenlang directeur/manager van de Sportdienst van Gent.

S8

De pers en je sportclub: een boeiende relatie

 

Voor sportclubs is omgaan met de media noodzakelijk. Je geraakt niet altijd (of toch moeilijk) in de pers. De media heeft jou echter ook nodig. Je zorgt namelijk voor de inhoud die zij nodig hebben om hun doelpubliek te informeren. Een journalist heeft echter niet altijd dezelfde doelstellingen als jij én dat maakt het nu juist spannend... Wat nieuws is voor jou ziet de journalist als reclame. Of zonder dat je het wil, komt de pers bij jou aankloppen. Dan ben je best voorbereid. In deze interactieve sessie krijg je concrete tips om zelf naar de pers te stappen. Talrijke voorbeelden komen aan bod. Breng zeker een eigen case mee want je gaat ermee aan de slag. En tot slot: wat te doen als de pers naar jou komt?

Communicatieverantwoordelijke Karl Mortier is professioneel actief als communicatie- en creatief expert. Hij is vrijwilliger bij basketbalclub Melco Ieper waar hij zijn expertise vertaalt op maat van een sportclub. Tips uit de praktijk vanop de eerste lijn!

13u00  Afsluitende broodjeslunch

Locatie en wegbeschrijving: 

Park Inn by Radisson Brussels Airport

Grensstraat 3
1831 Diegem

Er zijn heel wat parkeermogelijkheden in de buurt van de locatie. Meer info hierover volgt in het herinneringsmailtje dat je, na inschrijving, ongeveer een week voor de Dag van de Sportclubbestuurder nog ontvangt.

Inschrijven: 

Het voordeeltarief (zie hieronder) is van toepassing wanneer je ten laatste inschrijft en betaalt op woensdag 10 oktober 2018.

Standaardtarief

Sportclubbestuurder erkende federatie: 
12.50 €
Medewerker erkende federatie: 
35.00 €
Sportclubbestuurder niet-erkende federatie: 
90.00 €
Medewerker niet erkende federatie: 
90.00 €
Ambtenaar: 
50.00 €
Onderwijs: 
20.00 €
Andere: 
155.00 €
Momenteel is het inschrijvingsformulier niet zichtbaar. Daarvoor moet je ingelogd zijn. Heb je al een login? Ga dan naar de loginpagina. Heb je nog geen login, registreer je dan eerst. Eenmaal je ingelogd bent verschijnt hieronder het formulier waarmee je kunt inschrijven voor deze bijscholing.