Dag van de Sportclubbestuurder - Genk - 14/11/2020

Neem deel aan de dag van de Sportclubbestuurder in Genk. Deelnemers kunnen bij inschrijving kiezen uit verschillende workshops en sessies. Je kan twee sessies volgen op een voormiddag.
Deze editie vindt plaats in de Luminus Arena, de thuishaven van KRC Genk. Laat je onderdompelen in de voetbalsfeer én doe tegelijk nieuwe inzichten op voor jouw sportclub.

 

Datum: 
zaterdag 14 november 2020
Tijdstip: 
08:30 tot 14:00
Locatie: 
Genk
Provincie: 
Limburg
Dynamo thema: 
Algemeen
Programma: 
8u30Onthaal & ontbijt
9u30Start eerst reeks parallelsessies
11u00Pauze
11u30Start tweede reeks parallelsessies
13u00Afsluitende walking lunch & netwerkmoment

 

Eerste reeks parallelsessies

 

 

Sessie 1

Alternatieve financiering voor sportclubs

Wil jouw sportclub al lang dat ene project realiseren maar beschikken jullie niet over voldoende middelen? Dan is deze sessie op jullie lijf geschreven!

Willen jullie nieuw sportmateriaal kopen of misschien wel een eigen terrein of gebouw (ver)bouwen? Dan zal je vereniging over een behoorlijk kapitaal moeten beschikken. Als je op zoek gaat naar geld dan merk je al snel dat weinig banken bereid zijn om een lening voor een vereniging aan te gaan. Gelukkig zijn er ook een aantal alternatieven zoals crowdfunding, win-winlening, obligaties,...

In deze sessie bekijken we de verschillende mogelijkheden, waar je rekening mee moet houden en hoe je hiermee van start kan gaan. 

 

 

 

Roeland Zwaenepoel

 

 

 

 

Sessie 2

Creatief denken

Een sportclub besturen vraagt flexibiliteit en creativiteit, twee vaardigheden waarvan vaak wordt gezegd: 'je hebt het of je hebt het niet'. Gelukkig klopt dat niet. Creatief denken kun je leren.

In deze sessie leer je om efficiënt uitdagingen aan te pakken, individueel en in team. Je leert technieken om te denken 'outside the box'. Wedden dat je volgende bestuursvergadering of trainersoverleg efficiënter en leuker wordt en dat je oplossingen creatiever en duurzamer zullen zijn?

Ad Geudens heeft ruim vijfentwintig jaar ervaring in het onderwijs en in sportclubs. Hij is oprichter en directeur van de coöperatie met sociaal doel Parlangi en is zaakvoerder van Adzonderrem.be. Hij heeft een uitgebreide expertise in het coachen, het begeleiden en sturen van teams.

 

 

 

Ad Geudens

 

 

 

 

 

Sessie 3

Een efficiënte planning & organisatie: de sportclubbestuurder

Is sportclubbestuurder je voltijdse job? Waarschijnlijk niet.
Voelt het soms aan als een voltijdse job? Waarschijnlijk wel!
Je hebt nog een heel leven naast je engagement in de sportclub: je gezin, je job, je vrienden,… Je probeert alles te combineren en het hoofd boven water te houden.
De passie waarmee je gestart bent als sportclubondersteuner raakt soms ondergesneeuwd door het tekort aan tijd om alles te doen wat op je bord ligt. Hoe hou je dit vol? Hoe kan je met een leeg hoofd alles in volle rust blijven combineren?

Tijdens deze workshop leer je:

  • Hoe je hersenen dingen onthouden en waarom het zo moeilijk is niets te vergeten.
  • Wat losse eindjes zijn en hoe je tot meer overzicht komt.
  • Hoe je ervoor zorgt dat uitstelgedrag je niet langer in de weg staat.
  • Waarom het geen zin heeft te multitasken.
  • Hoe je je assertiever op kan stellen wanneer je omgeving je iets vraagt en je eigenlijk liever ‘neen’ zou zeggen.

Evy Van Coppenolle is coach in time management, loopbaanbegeleiding en perfectionisme en heeft jarenlange ervaring in de sportsector.

 

 

 

 

 

Evy Van Coppenolle

 

 

 

 

 

 

 

 

Sessie 4

Mijn sportclub, een vzw? De nieuwe vzw-wetgeving toegelicht.

Is jouw sportclub een feitelijke vereniging? Overweeg je een overstap naar het vzw-statuut, maar vraag je je af welke voor- en/of nadelen dat met zich meebrengt? Of is jouw sportclub al een vzw, maar had je graag wat meer info gekregen over het nieuwe verenigingenrecht? In deze sessie wordt het onderscheid tussen een feitelijke vereniging en een vzw duidelijk gemaakt en komen de oprichting, de formaliteiten en de jaarlijkse verplichtingen voor een vzw aan bod.

Tijdens deze bijscholing wordt de relevante vzw-wetgeving voor sportclubs besproken. Op 28 februari 2019 werd namelijk het Wetboek Vennootschappen en Verenigingen goedgekeurd in het Parlement. Met ingang van 1 mei 2019 vallen nieuwe vzw’s meteen onder de nieuwe wetgeving. Bestaande vzw’s hebben langer de tijd om zich in regel te stellen. Het opmaken of aanpassen van de statuten, het op de hoogte zijn van nieuwe regels rond bestuurdersaansprakelijkheid en de uitbreiding van een ‘vereniging zonder winstoogmerk’ naar een ‘vereniging zonder winstuitkering’ zijn enkele redenen waarom deze bijscholing een must is voor bestuurders van een (sport)vzw.

 

 

 

Steven Matheï

 

 

 

 

 

Tweede reeks parallelsessies

 

Sessie 5

Digitaal vergaderen en samenwerken binnen je sportclub

In een samenleving die steeds meer digitaal wordt, is digitaal samenwerken steeds belangrijker geworden. Maar hoe doe je dit in jouw sportclub, samen met jouw bestuur? 

In deze sessie gaan we over enkele mogelijkheden die je kan toepassen in jouw club om digitaal te vergaderen en om het samenwerken na zo een vergadering te vereenvoudigen.  

Geen digitale voorkennis vereist. 

 

 

 

Wout Knops

 

Sessie 6

Sterke visuals ontwerpen met Canva voor jouw club

Om aantrekkelijke visuals te maken, hoef je heus geen krak te zijn in Photoshop of Indesign. 

Canva is een eenvoudig (en gratis) opmaakprogramma. Je hebt er zelfs geen software voor nodig. Je maakt er afbeeldingen voor flyers en ander drukwerk mee, maar ook alle mogelijke designs voor je digitale communicatie: website, nieuwsbrief, Facebook, Instagram, ….  Deze sessie is een introductie, met bruikbare voorbeelden, zodat je zelf direct aan de slag kan gaan binnen jouw club.

 

 

 

Christophe Toye

 

 

 

Sessie 7

Verenigingswerk: hoe moet het nu verder?

Op een correcte manier medewerkers in je sportorganisatie vergoeden bleek jarenlang de achilleshiel van het verenigingsleven. Reguliere tewerkstelling was voor de modale sportclub onbetaalbaar, terwijl vrijwilligersvergoedingen dan vaak weer te kort schoten. In de zomer van 2018 kwam verlossend nieuws. De jarenlange vraag van de sector naar een statuut voor de trainer (en andere functies binnen het verenigingsleven) werd toen ingelost door middel van het statuut verenigingswerk. Het statuut is één van de drie pijlers van de wet bijklussen (verenigingswerk – burger tot burger – deeleconomie). Dit statuut biedt sportorganisaties de mogelijkheid om op een administratief gemakkelijke én fiscaal interessante manier trainers, scheidsrechters, begeleiders enz. in hun sportorganisatie in te schakelen. Helaas werd het statuut in april 2020 vernietigd door het Grondwettelijk Hof. De regeling blijft -onder zijn huidige vorm- nog bestaan tot 31 december 2020.

Ook benieuwd hoe het nu verder moet? In deze sessie kaarten we de gevolgen aan van de vernietiging van het statuut verenigingswerk en bespreken we welke vergoedingsmogelijkheden er zijn binnen je sportclub.

 

 

 

 

 

Joris De Wortelaer

 

 

 

 

Sessie 8

Toolkit Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in jouw sportclub aanpakken is een hele uitdaging. Met deze Toolkit vol voorbeelddocumenten en richtlijnen kan je als sportclubbestuurder meteen aan de slag: in 6 stappen kom je tot een clubbeleid dat grensoverschrijdend gedrag voorkomt en aanpakt. Afhankelijk van de capaciteit en het engagement binnen jouw club kan je basisacties nemen, iets meer doen of een totaalaanpak uitwerken. Tijdens deze sessie krijg je een overzicht van de Toolkit en hoe je er in de praktijk mee aan de slag kan.

Deze sessie wordt verzorgd door Arne Aerts van ICES (Centrum Ethiek in de Sport).

 

 

Arne Aerts 


 

Locatie en wegbeschrijving: 

KRC Genk

Stadionplein 4
3600 Genk

Inschrijven: 

Het standaardtarief geldt bij tijdige inschrijving vóór 3 november 2020 voor de editie in Genk. Nadien zullen de tarieven lichtjes stijgen.

Standaardtarief

Sportclubbestuurder erkende federatie: 
15.00 €
Medewerker erkende federatie: 
35.00 €
Sportclubbestuurder niet-erkende federatie: 
50.00 €
Medewerker niet erkende federatie: 
50.00 €
Ambtenaar: 
50.00 €
Onderwijs: 
20.00 €
Andere: 
90.00 €
Momenteel is het inschrijvingsformulier niet zichtbaar. Daarvoor moet je ingelogd zijn. Heb je al een login? Ga dan naar de loginpagina. Heb je nog geen login, registreer je dan eerst. Eenmaal je ingelogd bent verschijnt hieronder het formulier waarmee je kunt inschrijven voor deze bijscholing.