Dag van de Sportclubbestuurder - Gent - 30/06/2018

Het Dynamo Project organiseert de Dag van de Sportclubbestuurder jaarlijks in de vijf Vlaamse provincies. De Dag van de Sportclubbestuurder is dé ontmoetings- en bijscholingsdag voor sportclubbestuurders! Deelnemers kunnen bij inschrijving kiezen uit verschillende workshops en sessies, afhankelijk van hun eigen interesses en behoeftes. Elke deelnemer kan twee sessies volgen op een voormiddag.

Dit jaar gaat de Oost-Vlaamse editie door in de Ghelamco Arena, het moderne stadion van KAA Gent. En vanuit alle sessies bieden we je zicht op het veld. Een echte aanrader!

Datum: 
zaterdag 30 juni 2018
Tijdstip: 
08:30 tot 14:00
Locatie: 
Gent
Provincie: 
Oost-Vlaanderen
Dynamo thema: 
Algemene werking
Programma: 

8u30  Ontvangst met koffie en mini-ontbijtkoekjes

9u00  Start eerste reeks parallelsessies

S1

Creatief denken in team: maak van problemen in je club kansen!

 

Efficiënt samenwerken, problemen ombuigen naar kansen en creatieve ideeën in de praktijk realiseren; dat leer je tijdens deze workshop. Niet alleen jóuw hersenen zijn een heerlijk elastisch en plastisch hoopje cellen, ook die van je teamleden. Dat zorgt vaak voor vonken en vuur, maar ook wel eens voor spanningen, problemen en urenlange vergaderingen zonder echt resultaat. Tijdens deze sessie ga je aan de slag met methodieken om probleemoplossend te denken en om efficiënt samen te werken in team. Leerrijk, bruikbaar én plezant.

Met meer dan twintig jaar ervaring als lesgever, auteur en coach ben je bij Ad Geudens in goede handen.

S2

Beïnvloeden en overtuigen: gelijk krijgen zonder dwang

 

Overtuigen is uw gesprekspartner zo ‘bespelen’ dat hij bereid wordt iets van u over te nemen: een visie, een motief, een manier van werken... Beïnvloeden en overtuigen doet u dagelijks in de omgang met anderen; het is echt niet gereserveerd voor enkel verkopers, onderhandelaars of mensen die regelmatig het woord voeren voor een kleine of grotere groep. Deze sessie levert bredere inzichten die overal en meteen toepasbaar zijn, in het bijzonder voor wie ook op lange termijn een goede relatie wil (of moet) houden met zijn gesprekspartner. Daarom hebben we het over emotioneel intelligent overtuigen. Niet gelijk hebben, maar wel gelijk krijgen, zonder dwang. Er zijn veel hefbomen waarmee u uw overtuigingskracht verhoogt, maar toch willen we de sessie niet herleiden tot een opsomming van gesprekstechnieken en relatietrucjes, al krijgt u hiervan een ruim overzicht in de bijhorende syllabus. We gaan vooral interactief, op zoek naar overtuigende sterkmakers. Welke hefbomen liggen u het best?

Alphonse Degryse is gepassioneerd door de communicatie tussen mensen. Hij werkte gedurende meer dan 25 jaar voor internationale bedrijven en KMO’s, en deelt zijn expertise en passie sinds 2007 als zelfstandig organisatie-consultant en trainer in communicatievaardigheden.

S3

De nieuwe privacywet (GDPR) op maat van je sportclub!

 

Op 24 mei 2016 trad een nieuwe Europese wetgeving rond privacy in werking. Deze wetgeving is beter gekend als “Algemene Verordening Gegevensbescherming” (AVG of ook wel “GDPR”). Er werd een overgangsperiode van 2 jaar voorzien, waardoor organisaties tot 25 mei 2018 de tijd krijgen om zich aan de nieuwe wetgeving aan te passen. Tijdens deze sessie verneem je welke impact deze nieuwe wetgeving heeft op je vereniging. Geen gegoochel met onverstaanbare technische termen, maar wel concrete informatie, een stappenplan en tools op maat van je vereniging.

Dankzij de vakkundige uitleg van Emmanuel Steyaert en de handige tools die samen met hem werden ontwikkeld, kan je sportclub zich met een minimum aan extra administratie in regel stellen met de nieuwe privacywetgeving.

S4

Wegwijs in fiscaliteit en de sportclub

 

In deze bijscholing wordt eerst de btw-wetgeving besproken om vervolgens ook in te gaan op andere fiscale onderwerpen. Er heerst namelijk heel wat onduidelijkheid rond de btw-plichtigheid van sportclubs. Moet je als sportclub btw aanrekenen en betalen op het lidgeld? Wat met trainingen, sponsoring, subsidies of inkomsten van de jaarlijkse spaghettiavond? Wat moet je doen als sportclub als je btw-plichtig bent? Het eerste deel van de bijscholing verdiept zich in de btw-problematiek voor sportclubs. Naast de btw-wetgeving zijn er echter ook nog andere fiscale aspecten die voor sportclubs niet onbelangrijk zijn. Welke inkomsten moet je aangeven in je rechtspersonenbelasting, welke bezittingen zijn belangrijk voor de patrimoniumtaks en hoe worden betaalde spelers belast in hun personenbelasting? Het tweede deel van de bijscholing belicht die andere fiscale regels. Deze opleiding brengt op een heldere manier fiscale wetgeving in kaart, op maat van sportclubs.

Pieter De Ranter van dnf sportpraktijk is een expert op gebied van btw en fiscaliteit in de sportsector.

S5

Communiceren naar jongeren. Transmit it!

 

Jongeren maken veel meer dan volwassenen gebruik van allerlei media. Toch vormen ze een van de meest moeilijk te bereiken doelgroepen. Hoe bereik je meer jongeren (16 tot 30 jaar) in je organisatie? Hoe moeten onze tekst, foto en video eruit zien? Welke kanalen zetten we daarvoor in? Welke campagnes werken bij jongeren en welke niet? En waarom (niet)? Hoe kijken jongeren naar onze organisatie? Wat willen ze, wat verwachten ze en wat triggert hen? In deze interactieve sessie rond jongerencommunicatie krijg je daar alle antwoorden op!

Annouk Brebels geeft je graag tips en tricks mee om effectiever en efficiënter met jongeren te communiceren!

10u45  Pauze

11u15  Start tweede reeks parallelsessies

S6

Door een sterke planning en organisatie in volle rust je club besturen

 

Is sportclubbestuurder je voltijdse job? Waarschijnlijk niet. Voelt het soms aan als een voltijdse job? Waarschijnlijk wel! Je hebt nog een heel leven naast je engagement in de sportclub: je gezin, je job, je vrienden… Je probeert alles te combineren en het hoofd boven water te houden. De passie waarmee je gestart bent als sportclubondersteuner raakt soms ondergesneeuwd door het tekort aan tijd om alles te doen wat op je bord ligt. Hoe hou je dit vol? Hoe kan je met een leeg hoofd alles in volle rust blijven combineren?

Tijdens deze workshop legt Evy Van Coppenolle uit hoe je hersenen dingen onthouden en waarom het zo moeilijk is niets te vergeten, wat losse eindjes zijn en hoe je tot meer overzicht komt, hoe je ervoor zorgt dat uitstelgedrag je niet langer in de weg staat, waarom het geen zin heeft te multitasken en hoe je je assertiever op kan stellen wanneer je omgeving je iets vraagt waar je eigenlijk liever "neen" op zou zeggen.

Evy Van Coppenolle is plancoach/expert timemanagement en heeft jarenlange ervaring in de sportsector.

S7

Tussen twee vuren... verzoenend bemiddelen zonder zelf betrokken partij te worden!

 

Wanneer twee mensen met elkaar (moeten) omgaan, is het risico reëel dat er wel eens een conflict groeit. ‘Moeten’, want we zijn vaker veroordeeld tot samenwerken dan we graag toegeven. En sluimerend, omdat we niet meteen open met elkaar bespreken wat ons dwars zit. De dag dat het conflict openbarst, lijkt er ‘geen terugweg meer'… Deze sessie heeft als opzet je te leren hoe je in zo’n situatie stapsgewijs de beide partijen terug bij elkaar brengt, voorbij dat schijnbaar ‘punt zonder terugweg’. Bemiddelen start met zoeken naar een basis voor een ‘ja’ op ‘ twee vragen: vind je voldoende elementen die beide betrokkenen met elkaar verbinden, en staat de deur bij beiden nog eerlijk op een kier zodat ze tot een verzoening willen komen? Twee maal ‘ja’? Dan maakt een bemiddelde poging tot verzoening echt kans. Verzoenend bemiddelen is een proces waarvoor je specifieke technieken, zelfbeheersing en positieve energie nodig hebt. Allemaal zaken die aan bod komen in deze sessie!

Alphonse Degryse is gepassioneerd door de communicatie tussen mensen. Hij werkte gedurende meer dan 25 jaar voor internationale bedrijven en KMO’s, en deelt zijn expertise en passie sinds 2007 als zelfstandig organisatie-consultant en trainer in communicatievaardigheden.

S8

Een beleidsplan voor je sportclub: voorkom een stuurloos schip!

 

Een clubbeleidsplan is in de eerste plaats een navigatie-instrument voor de clubwerking. Het plan geeft aan wat je als sportclub belangrijk vindt, waar je op korte en langere termijn naartoe wilt, evenals de weg die je stap voor stap moet bewandelen om je doelstellingen te bereiken. Deze sessie schetst op een begrijpelijke manier de opbouw van zo’n beleidsplan. De lesgever overloopt samen met jou de verschillende onderdelen van  een meerjarenplan en reikt praktische tips aan. Na de sessie zullen de deelnemers in staat zijn zelf een beleidsplan op te stellen voor hun club en dit op een realistische manier wat tijd en mankracht betreft.

Sven Van Damme is geïnteresseerd in de werking en opbouw van organisaties. Hij werkt hands-on en gebruikt hierbij zijn praktische ervaringen uit het bedrijfs- en verenigingsleven.

S9

Praktisch online boekhouden met btw (demosessie)

 

Het Dynamo Project heeft een online boekhoudprogramma ontwikkeld voor sportclubs. Sportclubbestuurders kunnen het "Boekhoudprogramma - online tool" gebruiken om een vereenvoudigde boekhouding te voeren met of zonder btw-plicht en om een vrijwilligersregister bij te houden. Na de sessie krijg je ook een testlogin mee naar huis, zodat je de functionaliteiten van de tool zelf kan uitproberen. Geïnteresseerden kunnen de tool nadien aankopen. Let wel: aangezien deze sessie slechts 1u45' duurt, wordt de theorie over boekhouding en btw-wetgeving tot een minimum beperkt. De deelnemers wordt dan ook aangeraden om vooraf de Dynamo Project brochures "Boekhouding op maat van je sportclub" en "Is je sportclub btw-plichtig" door te nemen.

In deze demosessie toont Roeland Zwaenepoel, clubondersteuner bij het Dynamo Project, je de basisstappen om met de online tool aan de slag te gaan.

S10

Tien tips om aan de slag te gaan met diversiteit in je sportclub

 

Onze samenleving wordt steeds diverser en gekleurder. Mensen van diverse origines zoeken (en vinden) hun plek in onze samenleving en in onze sportclubs. In deze sessie krijg je een antwoord op enkele vragen over hoe hier als sportclub mee om te gaan. Hoe bereik je meer gekleurd talent? Welke drempels maken de stap naar je club moeilijk? Met wie kan je samenwerken hierrond? Hoe ga je om met anderstaligheid en culturele verschillen? Hoe biedt je een mooie oefenkans Nederlands? En hoe kan je nieuwe leden goed onthalen?

Het Agentschap Integratie en Inburgering maakte hierover een interactieve sessie met 10 tips, op maat van clubs. Dirk De Cock laat je hier graag mee kennis maken.

13u00  Afsluitende broodjeslunch

Locatie en wegbeschrijving: 

Ghelamco Arena

Ottergemsesteenweg Zuid 808
9000 Gent

Er zijn heel wat parkeermogelijkheden in de buurt van de locatie. Meer info hierover volgt in het herinneringsmailtje dat je, na inschrijving, ongeveer een week voor de Dag van de Sportclubbestuurder nog ontvangt.

Inschrijven: 

Het voordeeltarief (zie hieronder) is van toepassing wanneer je ten laatste inschrijft en betaalt op woensdag 20 juni 2018.

Standaardtarief

Sportclubbestuurder erkende federatie: 
20.00 €
Medewerker erkende federatie: 
45.00 €
Sportclubbestuurder niet-erkende federatie: 
125.00 €
Medewerker niet erkende federatie: 
125.00 €
Ambtenaar: 
60.00 €
Onderwijs: 
30.00 €
Andere: 
185.00 €
Momenteel is het inschrijvingsformulier niet zichtbaar. Daarvoor moet je ingelogd zijn. Heb je al een login? Ga dan naar de loginpagina. Heb je nog geen login, registreer je dan eerst. Eenmaal je ingelogd bent verschijnt hieronder het formulier waarmee je kunt inschrijven voor deze bijscholing.