Dag van de Sportclubbestuurder - Mechelen - 07/12/2019

Neem deel aan de dag van de Sportclubbestuurder in Mechelen. 
Bij inschrijving kun je kiezen uit verschillende workshops en sessies. Je kan twee sessies volgen op een voormiddag.

Deze editie vindt plaats in het mooie gebouw van Thomas More - Campus De Vest in Mechelen. Waan je even terug student, klaar voor nieuwe inzichten!

Datum: 
zaterdag 07 december 2019
Tijdstip: 
08:30 tot 14:00
Locatie: 
Mechelen
Provincie: 
Antwerpen
Dynamo thema: 
Algemene werking
Programma: 

8u30  Ontvangst en ontbijt

9u30  Start eerste reeks parallelsessies

S1

Verenigingswerk: vergoeden op een eenvoudige en voordelige manier”

 

Op een correcte manier medewerkers in je sportorganisatie vergoeden bleek jarenlang de achilleshiel van het verenigingsleven. Reguliere tewerkstelling was voor de modale sportclub onbetaalbaar, terwijl vrijwilligersvergoedingen dan vaak weer te kort schoten. In de zomer van 2018 kwam verlossend nieuws. De jarenlange vraag van de sector naar een statuut voor de trainer (en andere functies binnen het verenigingsleven) werd toen ingelost door middel van het statuut verenigingswerk. Het statuut is één van de drie pijlers van de wet bijklussen (verenigingswerk – burger tot burger – deeleconomie). Dit statuut biedt sportorganisaties de mogelijkheid om op een administratief gemakkelijke én fiscaal interessante manier trainers, scheidsrechters, begeleiders enz. in hun sportorganisatie in te schakelen.
In deze sessie krijg je een helder antwoord op de vele vragen die hierbij naar boven komen, zoals: Wie kan verenigingswerker worden? Hoe combineer je het statuut met je professionele bezigheden? Hoe verricht je de aangifte? Hoeveel mag je verdienen en wat zijn de fiscale gevolgen? Na deze praktische sessie weet je perfect hoe je het verenigingswerk in jouw organisatie kunt implementeren.

Joris De Wortelaer is advocaat en stond mee aan de wieg bij het oprichten van het statuut verenigingswerk. Hij schept tijdens deze sessie hierover meer duidelijkheid.

S2

Sociale media voor je sportclub - Facebook en Instagram

 

Social media is niet meer weg te denken tegenwoordig. En vandaag zijn zo goed als alle sportclubs en hun leden aanwezig en actief op minstens één sociaal platform: Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat… De voordelen zijn gekend: sociale media vormen misschien wel het interessantste onderdeel in de communicatiestrategie van je sportclub; niet alleen voor externe visibiliteit, maar ook voor interne communicatie. Zo kan je sportclub via sociale media potentiële leden en vrijwilligers bereiken, interessante informatie van andere organisaties opvolgen en delen en de reeds bestaande communicatiekanalen versterken. Actief zijn op sociale media vergt natuurlijk wel inspanningen van je sportclub, maar nog belangrijker is dat je het juist inzet. Je wilt je inspanningen uiteraard beloond zien. Sociale media hebben ervoor gezorgd dat je transparanter (iedereen leest mee) en relevanter (het succes van de boodschap hangt af van het al dan niet verder delen door de lezers) moet communiceren. In deze hands-on bijscholing krijg je inzicht in het sociale media landschap en leer je vooral hoe Facebook en Instagram een sterke meerwaarde is voor je sportclub.

Deze bijscholing wordt verzorgd door een social media expert van I Like Media

S3

GDPR op maat van je sportclub

 

Op 24 mei 2016 trad een nieuwe Europese wetgeving rond privacy in werking. Deze wetgeving is beter gekend als “Algemene Verordening Gegevensbescherming” (AVG of ook wel “GDPR”). Er werd een overgangsperiode van 2 jaar voorzien, waardoor organisaties tot 25 mei 2018 de tijd krijgen om zich aan de nieuwe wetgeving aan te passen. Tijdens deze sessie verneem je welke impact deze nieuwe wetgeving heeft op je vereniging. Geen gegoochel met onverstaanbare technische termen, maar wel concrete informatie, een stappenplan en tools op maat van je vereniging.

Dankzij de vakkundige uitleg van Emmanuel Steyaert en de handige tools die samen met hem werden ontwikkeld, kan je sportclub zich met een minimum aan extra administratie in regel stellen met de nieuwe privacywetgeving.

S4

Sponsoring in jouw sportclub

 

Sporten kost geld. En dat geld is moeilijk te vinden... Maar moeilijk gaat ook! Kom dus luisteren hoe clubs extra fondsen kunnen werven en dromen kunnen waarmaken. In deze heel concrete sessie geven we je graag tal van tips & tricks mee. En ontdek dus op een interactieve en spontane manier hoe iedereen in jouw sportclub het verschil kan maken.

Jos Verschueren is directeur en docent sportmanagement aan Vrije Universiteit Brussel (PG Sport). 

S5

Vergaderen. Last van meetingitis? (VOLZET)

 

Ook jij als sportclubbestuurder kan “blessures” oplopen: te veel en/of te lang vergaderen kan leiden tot meetingitis. Dat gaat volledig ten koste van de “zuivere sporttijd”! Maak kennis met de MiKaMEil vergadertechniek en ontdek hoe goed je het al doet en hoe het nog beter kan. Tijdens deze interactieve workshop doorloop je een gestructureerd stappenplan doorspekt met tips, trucs en technieken over hoe je nóg professioneler je bestuursvergaderingen leidt, documenteert en omvormt tot pareltjes van efficiënte én effectieve bijeenkomsten. Breng vooral je laatste vergaderverslagen mee. De workshop bevat ook enkele zelftests en een uitgebreide praktische syllabus voor “thuis”.

Werner De Vree is een professioneel trainer / coach en is gespecialiseerd in het beste uit mensen en groepen halen.

S6

Wegwijs in verzekeringen en de sportclub (VOLZET)

 

Sport betekent plezier, ontspanning, intense beleving door fysiek actief te zijn. Maar juist die fysieke activiteit houdt een aantal risico’s in. Een ongelukkige valpartij, een voet verzwikken, je pink omslaan bij het vangen van een bal: het zijn risico’s die inherent zijn aan sportbeoefening. Naast de lichamelijke ongevallen worden sportclubs vaak geconfronteerd met hun burgerlijke aansprakelijkheidsrisico. Alhoewel het “goede huisvader”-criterium ook van toepassing is in de sportsector, worden sportclubs en sportbeoefenaars soms geconfronteerd met aansprakelijkheid die buiten dat criterium valt. In deze sessie wordt een overzicht van de relevante verzekering voor sportclubs en hun bestuurders gegeven en getoetst met concrete praktijkcases.

Eddy Van Den Bosch is algemeen directeur van Arena, Belgisch markleider op het vlak van sportverzekeringen en is al meer dan 25 jaar actief in de sector.

11u00  Pauze

11u30 Start tweede reeks parallelsessies

S7

Mijn sportclub, een vzw? Het nieuwe verenigingsrecht toegelicht

 

Is jouw sportclub een feitelijke vereniging? Overweeg je een overstap naar het vzw-statuut, maar vraag je je af welke voor- en/of nadelen dat met zich meebrengt? Of is jouw sportclub al een vzw, maar had je graag wat meer info gekregen over het nieuwe verenigingenrecht? In deze sessie wordt het onderscheid tussen een feitelijke vereniging en een vzw duidelijk gemaakt en komen de oprichting, de formaliteiten en de jaarlijkse verplichtingen voor een vzw aan bod. Tijdens deze bijscholing wordt de relevante vzw-wetgeving voor sportclubs besproken. Op 28 februari 2019 werd namelijk het Wetboek Vennootschappen en Verenigingen goedgekeurd in het Parlement. Met ingang van 1 mei 2019 zullen nieuwe vzw’s meteen onder de nieuwe wetgeving vallen. Bestaande vzw’s hebben langer de tijd om zich in regel te stellen. Het opmaken of aanpassen van de statuten, het op de hoogte zijn van nieuwe regels rond bestuurdersaansprakelijkheid en de uitbreiding van een ‘vereniging zonder winstoogmerk’ naar een ‘vereniging zonder winstuitkering’ zijn enkele redenen waarom deze bijscholing een must is voor bestuurders van een (sport)vzw.

Sarah Denoo licht het nieuwe verenigingsrecht toe. Zij is juriste bij Scwitch, een organisatie die  socioculturele organisaties ondersteunt in hun zakelijk beheer.

S8

Door een sterke planning en organisatie in volle rust je club besturen (VOLZET)

 

Is sportclubbestuurder je voltijdse job? Waarschijnlijk niet. Voelt het soms aan als een voltijdse job? Waarschijnlijk wel! Je hebt nog een heel leven naast je engagement in de sportclub: je gezin, je job, je vrienden… Je probeert alles te combineren en het hoofd boven water te houden. De passie waarmee je gestart bent als sportclubondersteuner raakt soms ondergesneeuwd door het tekort aan tijd om alles te doen wat op je bord ligt. Hoe hou je dit vol? Hoe kan je met een leeg hoofd alles in volle rust blijven combineren? Tijdens deze workshop legt Evy Van Coppenolle uit hoe je hersenen dingen onthouden en waarom het zo moeilijk is niets te vergeten, wat losse eindjes zijn en hoe je tot meer overzicht komt, hoe je ervoor zorgt dat uitstelgedrag je niet langer in de weg staat, waarom het geen zin heeft te multitasken en hoe je je assertiever op kan stellen wanneer je omgeving je iets vraagt waar je eigenlijk liever "neen" op zou zeggen.

Evy Van Coppenolle is plancoach/expert timemanagement en heeft jarenlange ervaring in de sportsector.

S9

Time is money. Hoe win je tijd met sneltoetsen, snelkoppelingen, online tools, apps en extensies op je computer/tablet/smartphone?

 

Je vindt het mogelijk niet eenvoudig in de wildgroei van softwaretoepassingen en tools op het internet nét dat hulpmiddel te ontdekken waarnaar je op zoek bent. De ‘zoek’tijd die je investeert, doet de ‘winst’tijd vaak teniet. In deze sessie krijg je een stortvloed van tips en hulpmiddelen over je heen die de administratie van je club vlotter doet verlopen. Als deelnemer bepaal je, indien je wenst, mee de inhoud. Ben je op zoek naar een specifiek hulpmiddel, laat dit dan weten via info@dynamoproject.be!

Pieterjan Oste is IT-trainer.

S10

Wegwijs in fiscaliteit en de sportclub

 

De fiscus kijkt sinds enkele jaren met een vergrootglas naar de sportsector. Voornamelijk de (belastbare) vergoedingen van spelers worden door de fiscus onder de loep genomen. Deze sessie gaat dieper in op het belastingstelsel van sportbeoefenaars, trainers, opleiders, begeleiders en scheidsrechters. Met de tool "bruto-netto calculator" van het Dynamo Project worden een aantal praktijkvoorbeelden uitgewerkt. Daarnaast zijn er ook nog andere fiscale aspecten die voor sportclubs niet onbelangrijk zijn. Welke inkomsten moet je aangeven in je rechtspersonenbelasting en welke bezittingen zijn belangrijks voor de patrimoniumtaks?

Pieter De Ranter van dnf sportpraktijk is een expert op gebied van btw en fiscaliteit in de sportsector.

S11

Ouders langs de zijlijn: een vloek of een zegen? Modeltraject voor ouderwerking op clubniveau

 

Aan de hand van 15 concrete problemen die trainers met ouders kunnen ondervinden, geven we in deze vorming concrete tips en handvaten aan trainers. Hoe pak je deze situatie aan, welke afspraken maak je, hoe kan moeilijkheden in de toekomst vermijden?  De 15 situaties die we bespreken werden door Vlaamse trainers zelf naar voor geschoven bij een bevraging waar 357 trainers aan meededen. We behandelen in de vorming de situaties die zij het meest relevant vonden.  
Enkele voorbeelden:

  • Je vermoedt dat het kind enkel komt sporten omdat het moet van de ouders.
  • De ouders verwennen hun kind te veel.
  • De ouders proberen hun kind technisch of tactisch bij te sturen.
  • Ouders hebben onrealistische verwachtingen over wat hun kind met de sport kan bereiken.
  • Ouders reageren niet op een goede manier op winst of verlies.
  • De ouder is heel erg op competitie en prestaties gericht, terwijl jij als trainer vooral plezier en ontwikkeling belangrijk vindt.
  • ...

Voor de bespreking van deze situaties werd samen gewerkt met kwaliteitsvolle projecten zoals ‘Coachen met de M-factor’, ‘Ouders en sportclub: één doel?!’ en ‘EU Parent’. Alle ideeën en adviezen worden samen gebracht in een praktijkgerichte workshop. We sluiten de workshop met een praktijkvoorbeeld hoe je als club een gestructureerde ouderwerking op poten kan zetten. Met sterke communicatie en door formeel en informeel contacten met ouders te organiseren verbeter je  de sfeer op de club, vergroot je het wederzijds begrip, creëer je enthousiasme voor vrijwilligerstaken, en help je ouders om de sport beter te begrijpen.

Een lesgever van ICES (het Centrum Ethiek in de Sport) brengt deze praktijkgerichte workshop.

S12

Problem sourcing binnen jouw club. Verschillende methodieken om naar de basis van problemen te gaan.

 

Het kennen van het probleem is de halve oplossing! Straffer nog; het niet (h-er)kennen van het probleem vergroot het mogelijk zelfs!

Iedereen heeft z´n mond vol over oplossingsgericht denken & handelen en bij moeilijkheden staat ieder met zijn advies klaar. Helaas komen problemen vaak (na soms langere tijd) opnieuw tevoorschijn. Geen wonder! Een (nieuw) probleem biedt immers een oplossing voor een (vaak verstopt) groter issue! 
Het is dus enorm belangrijk eerst naar de onderliggende mechaniek te kijken alvorens actie te pakken. Als er scheuren zitten in de voorgevel, moet je niet direct plamuren maar toch eens nadenken of je het (soms groter gevaar) niet in de fundering moet zoeken.
Breng je terugkerende clubproblemen (niet bedoeld op bepaalde bestuursleden ;-)) mee naar deze workshop en we gaan met een aantal handige technieken de diepte in, zodat we inzicht krijgen in waar werkelijk oplossingen voor gezocht kan worden. Voorgoed. Of ... tot er zich nieuwe aandienen natuurlijk :-).

Werner De Vree is een professioneel trainer / coach en is gespecialiseerd in het beste uit mensen en groepen halen.


13u00 Afsluitende walking lunch & netwerkmoment

13u45-14u45 Clubgrade voor beginners (optioneel)

 

Maak kennis met Clubgrade

Net dat trapje hoger. Is dat ook waar jullie in de club naar streven? Willen jullie steeds net iets beter doen? Willen jullie een club zijn waar iedereen in dezelfde richting kijkt? Wil je zorgen dat jouw sterke organisatie staande blijft met alle nieuwe uitdagingen die dagelijks op jullie pad komen? En vooral, willen jullie de clubs worden die het sportlandschap versterken?

Samen met Clubgrade bezorg je jouw club de upgrade die het nodig heeft. Clubgrade neemt je mee in een uniek begeleidingstraject waar je kunt experimenteren met verschillende ondersteuningsvormen, en dit onder begeleiding van een professioneel team.
Tijdens deze informatieve sessie kom je alles te weten over het project. Hierna instappen is uiteraard niet verplicht. 

Ellen Mallezie is coördinator van Clubgrade en wil samen met jou het beste uit jouw club halen.

Meer info over Clubgrade vind je hier


 

Locatie en wegbeschrijving: 

Thomas More - Campus Mechelen

Zandpoortvest 60
2800 Mechelen

Inschrijven: 

Het standaardtarief geldt bij tijdige inschrijving vóór 28 november 2019 voor de editie in Mechelen. Nadien zullen de tarieven lichtjes stijgen.

Standaardtarief

Sportclubbestuurder erkende federatie: 
20.00 €
Medewerker erkende federatie: 
45.00 €
Sportclubbestuurder niet-erkende federatie: 
60.00 €
Medewerker niet erkende federatie: 
60.00 €
Ambtenaar: 
60.00 €
Onderwijs: 
30.00 €
Andere: 
100.00 €
Momenteel is het inschrijvingsformulier niet zichtbaar. Daarvoor moet je ingelogd zijn. Heb je al een login? Ga dan naar de loginpagina. Heb je nog geen login, registreer je dan eerst. Eenmaal je ingelogd bent verschijnt hieronder het formulier waarmee je kunt inschrijven voor deze bijscholing.