Dag van de Sportclubbestuurder - Oostende - 07/10/2017

Het Dynamo Project organiseert de Dag van de Sportclubbestuurder jaarlijks in de vijf Vlaamse provincies. De Dag van de Sportclubbestuurder is dé ontmoetings- en bijscholingsdag voor sportclubbestuurders! Deelnemers kunnen bij inschrijving kiezen uit verschillende workshops en sessies, afhankelijk van hun eigen interesses en behoeftes. Elke deelnemer kan twee sessies volgen op een voormiddag.

Dit jaar gaat de West-Vlaamse editie door in de Oostendse campus van het Vesaliusinstituut.

Datum: 
zaterdag 07 oktober 2017
Tijdstip: 
08:30 tot 14:00
Locatie: 
Oostende
Provincie: 
West-Vlaanderen
Dynamo thema: 
Algemene werking
Programma: 

8u30  Ontvangst met koffie en mini-ontbijtkoekjes

9u00  Start eerste reeks parallelsessies

S1

Sociale media voor je sportclub - Starten met Facebook

 

Het wereldwijde web is ondertussen een volgroeide twintiger. En vandaag zijn zo goed als alle sportclubs en hun leden aanwezig en actief op minstens één sociaal platform: Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat… De voordelen zijn gekend: sociale media vormen misschien wel het interessantste onderdeel in de communicatiestrategie van je sportclub; niet alleen voor externe visibiliteit, maar ook voor interne communicatie.

Zo kan je sportclub via sociale media potentiële leden en vrijwilligers bereiken, interessante informatie van andere organisaties opvolgen en delen en de reeds bestaande communicatiekanalen versterken. Het kan zelfs je sponsorinkomsten beïnvloeden! Actief zijn op sociale media vergt natuurlijk wel inspanningen van je sportclub, maar nog belangrijker is dat je het juist inzet. Je wilt je inspanningen uiteraard beloond zien.

Sociale media hebben ervoor gezorgd dat je transparanter (iedereen leest mee) en relevanter (het succes van de boodschap hangt af van het al dan niet verder delen door de lezers) moet communiceren. In deze bijscholing krijg je inzicht in het sociale media landschap en leer je vooral hoe Facebook een sterke meerwaarde is voor je sportclub.

Elien Vanhaesebroeck is experte sociale media.

S2

Een vrijwilligersvriendelijke sportclub? De basisprincipes voor een gemotiveerde ploeg vrijwilligers

 

‘The games makers’ werden ze in Londen genoemd, de vrijwilligers. Met 70.000 waren ze tijdens de Olympische Spelen, op één van dé hoogtepunten van sportbeleving. Er waren veel meer kandidaten dan plaatsen om als vrijwilliger mee te werken. Vrijwilligers maakten de Spelen mogelijk. Vrijwilligers waren er graag bij; ze waren trots, toonden drang, veerkracht en power. Velen zullen nu denken dat er toch wel een wezenlijk verschil is tussen de Olympische Spelen en pakweg de gemiddelde sportclub in je gemeente: de Olympische Spelen is een gekend merk, iets waar iedereen wil bij zijn. Inderdaad, er zijn veel verschillen; qua budget, schaalgrootte, media-aandacht, … Het feit dat iedereen graag bij de Spelen wil zijn, hoeft echter niet anders te zijn dan in je sportclub. De organisatie van de Spelen heeft vrijwilligers niet alleen taken en verantwoordelijkheden gegeven. Ze hebben hen vooral een gezicht gegeven, een plaats, een waardering. En daarvoor hebben ze tonnen engagement teruggekregen. Kortom, er is bewust gewerkt aan het werken met vrijwilligers. Binnen deze sessie bekijk je met Koen Vermeulen een aantal succesfactoren die je ook kan toepassen in je sportclub en de manier waarop je club aantrekkelijker wordt voor vrijwilligers. Een club waar vrijwilligers niet enkele passanten zijn, maar ook blijvers die met goesting actief zijn in ‘hun’ sportclub.

Koen Vermeulen is professioneel trainer/consultant in vrijwilligersbeleid. Hij ontwikkelde samen met het Dynamo Project de brochure ‘Een vrijwilligersvriendelijke sportclub’.

S3

Speeddate voor sportclubbestuurders: wissel kennis en ervaringen uit!

 

Een goed beleid uitstippelen, vrijwilligers rekruteren, omgaan met specifieke wetgeving, structuur aanbrengen in de club, organiseren van evenementen, samenwerken met andere sportorganisaties, aantrekken van nieuwe leden… Het bestuur van een sportclub staat voor heel wat uitdagingen. Misschien ondervindt je sportclub moeilijkheden bij een bepaalde uitdaging, terwijl een andere sportclub er al een oplossing voor gevonden heeft. Ongetwijfeld lopen heel wat zaken erg goed in de sportclub en kunnen andere sportclubs hieruit leren. Tijdens deze speeddatesessie onder begeleiding van Piet Meneve wisselen de deelnemers onderling kennis en ervaringen uit rond verschillende onderwerpen.

Piet Meneve was jarenlang directeur/manager van de Sportdienst van Gent.

S4

Omgaan met conflicten

 

Waar mensen zijn, zijn er conflicten. Het vergt inspanningen om conflicten te vermijden. Iedereen geraakt ooit betrokken in conflict. Doch hoeft een conflict niet altijd een probleem te zijn. Een conflict biedt ook kansen. In deze workshop bekijk je conflicten vanuit verschillende oogpunten. Je ontdekt je eigen stijl van omgaan met conflicten. Op basis van concrete cases uit de praktijk krijg je tips in het omgaan met conflicten. Welke positie neem je in? Wat doe je best wel, of wat beter niet? Hoe voer je een conflicthanteringsgesprek? Hoe kun je oplossingsgericht werken in een conflict? Naast een degelijk theoretische basis is er ruimte voor ervaringsuitwisseling door eigen inbreng.

Communicatieverantwoordelijke Karl Mortier is professioneel actief als communicatie- en creatief expert. Hij is vrijwilliger bij basketbalclub Melco Ieper waar hij zijn expertise vertaalt op maat van een sportclub. Tips uit de praktijk vanop de eerste lijn!

10u45  Pauze

11u15  Start tweede reeks parallelsessies

S5

Pers en media, ook voor kleine clubs

 

In deze workshop wordt besproken hoe je als club de media dient te “bespelen”. Hoe werkt dit in de praktijk? Welke media? Gesproken en/of geschreven pers? Wat zijn hierbij de gebruikelijke regels en geplogenheden? Hoe stel je een goed persbericht op? En waar let je op als je geïnterviewd wordt?

Jan Van Dam is journalist bij de VRT.

S6

Inleiding tot begeleidingstraject “Een vrijwilligersvriendelijke sportclub”

 

1.200.000 Vlamingen doen wekelijks samen ruim 6.000.000 uur aan vrijwilligerswerk. Dit zijn duizelingwekkende getallen. Meer nog, dit aantal is in Vlaanderen nog nooit zo hoog geweest. Vrijwilligerswerk is ‘in’. Massa’s vrijwilligers, maar ook de keuze aan plaatsen waar mensen aan vrijwilligerswerk kunnen doen is de laatste 20 jaar spectaculair gestegen. Clubs die vrijwilligers willen aantrekken en behouden moeten meer dan ooit nadenken over de wijze waarop zij een vrijwilligersvriendelijke sportclub kunnen worden. Afgelopen jaren doorliepen tientallen Vlaamse sportclubs een traject “Een vrijwilligersvriendelijke sportclub” georganiseerd door het Dynamo Project. Hierbij werd gewerkt rond een cruciaal onderdeel van de sportclubs: de vrijwilliger. De clubs volgden een traject waarbij zij aan de hand van zes tools komen tot een bewuste aanpak van vrijwilligerswerk binnen hun sportclub, dit met als enig doel: meer mensen vinden en binden aan hun club. Elke club ging aan de slag met één of meerdere tools als opstap naar een club waar vrijwilligerswerk geen ontgoochelende factor, maar wel een stimulerende factor is. Velen merkten dat het aanpakken van dit thema leidt tot een breder draagvlak in de club. Een deelnemer getuigt: “Vroeger bekeken we vrijwilligerswerk enkel van uit de bril van de organiseerbaarheid. Nu echter bekijken wij dit ok van uit de bril van de vrijwilligers, omdat we ondervinden dat dit de betrokkenheid van de vrijwilligers verhoogt.” In deze bijscholing krijgen de deelnemers enkele basisinzichten mee en worden de tools binnen het traject “Een vrijwilligersvriendelijke sportclub” voorgesteld.

Koen Vermeulen is professioneel trainer/consultant in vrijwilligersbeleid. Hij ontwikkelde samen met het Dynamo Project de brochure ‘Een vrijwilligersvriendelijke sportclub’.

S7

Time is money. Hoe win je tijd met sneltoetsen, snelkoppelingen, online tools, apps of extensies op je computer/tablet/smartphone?

 

Je vindt het mogelijk niet eenvoudig in de wildgroei van softwaretoepassingen en tools op het internet nét dat hulpmiddel te ontdekken waarnaar je op zoek bent. De ‘zoek’tijd die je investeert, doet de ‘winst’tijd vaak teniet. In deze sessie krijg je een stortvloed van tips en hulpmiddelen over je heen die de administratie van je club vlotter doet verlopen. Deze sessie start reeds vóóraf. Als deelnemer bepaal je, indien je wenst, mee de inhoud. Ben je op zoek naar een specifiek hulpmiddel, laat dit dan weten via info@dynamoproject.be!

Pieterjan Oste is IT-trainer.

S8

Mijn sportclub, een vzw?

 

Is je sportclub een feitelijke vereniging en overweeg je een overstap te maken naar het vzw-statuut maar vraag je je af welke voor- en/of nadelen dat met zich meebrengt? In deze sessie maakt een expert het onderscheid duidelijk tussen een feitelijke vereniging en een vzw. Is je sportclub al een vzw? Dan is de sessie zeker ook nuttig, want de relevante vzw-wetgeving voor sportclubs wordt vakkundig besproken: de oprichting, de bijhorende formaliteiten en de jaarlijkse verplichtingen komen aan bod.

Sofie Longerstay is advocaat.

13u00  Broodjeslunch

14u00  Namiddagprogramma (optioneel): Verkenningsgroep

Tussen 14u en 16u denken we graag samen met sportclubs na over hun toekomst. Is jouw sportclub op zoek naar een strategische aanpak voor concrete uitdagingen of opportuniteiten? Welke behoeften of groeikansen zie je binnen jouw sportclub? Heeft jouw club al bepaalde tools of stappenplannen - al dan niet met succes - toegepast? Gaat het op een bestuursvergadering wel eens over het beleid / de strategie / de toekomstvisie van jullie club, maar blijft de focus vervolgens op een goed draaiende dagdagelijkse werking liggen? Kom dan zeker naar de Verkenningsgroep!

Het Dynamo Project gaat met meerdere partners aan de slag in een nieuw project om de strategische bestuurlijke taken van een sportclub op lange termijn te ontwikkelen. Tijdens de Verkenningsgroep leer je uit ervaringen van andere sportclubs, en zorg je voor cruciale input voor ons project. Deelname is gratis.

Locatie en wegbeschrijving: 

Vesaliusinstituut - Campus Oostende

Leffingestraat 1
8400 Oostende

Er zijn heel wat parkeermogelijkheden in de buurt van de locatie. Meer info hierover volgt in het herinneringsmailtje dat je, na inschrijving, ongeveer een week voor de Dag van de Sportclubbestuurder nog ontvangt.

Standaardtarief

Sportclubbestuurder erkende federatie: 
12.50 €
Medewerker erkende federatie: 
35.00 €
Sportclubbestuurder niet-erkende federatie: 
90.00 €
Medewerker niet erkende federatie: 
90.00 €
Ambtenaar: 
50.00 €
Onderwijs: 
20.00 €
Andere: 
155.00 €
Momenteel is het inschrijvingsformulier niet zichtbaar. Daarvoor moet je ingelogd zijn. Heb je al een login? Ga dan naar de loginpagina. Heb je nog geen login, registreer je dan eerst. Eenmaal je ingelogd bent verschijnt hieronder het formulier waarmee je kunt inschrijven voor deze bijscholing.