Dag van de Sportclubbestuurder - Wilrijk - 21/10/2017

Het Dynamo Project organiseert de Dag van de Sportclubbestuurder jaarlijks in de vijf Vlaamse provincies. De Dag van de Sportclubbestuurder is dé ontmoetings- en bijscholingsdag voor sportclubbestuurders! Deelnemers kunnen bij inschrijving kiezen uit verschillende workshops en sessies, afhankelijk van hun eigen interesses en behoeftes. Elke deelnemer kan twee sessies volgen op een voormiddag.

Dit jaar gaat de Antwerpse editie door in de lokalen van de Universiteit Antwerpen, campus Drie Eiken.

Datum: 
zaterdag 21 oktober 2017
Tijdstip: 
08:30 tot 14:00
Locatie: 
Wilrijk
Provincie: 
Antwerpen
Dynamo thema: 
Algemene werking
Programma: 

8u30  Ontvangst met koffie en mini-ontbijtkoekjes

9u00  Start eerste reeks parallelsessies

S1

Wegwijs in verzekeringen en de sportclub

 

Sport betekent plezier, ontspanning, intense beleving door fysiek actief te zijn. Maar juist die fysieke activiteit houdt een aantal risico’s in. Een ongelukkige valpartij, een voet verzwikken, je pink omslaan bij het vangen van een bal: het zijn risico’s die inherent zijn aan sportbeoefening. Naast de lichamelijke ongevallen worden sportclubs vaak geconfronteerd met hun burgerlijke aansprakelijkheidsrisico. Alhoewel het “goede huisvader”-criterium ook van toepassing is in de sportsector, worden sportclubs en sportbeoefenaars soms geconfronteerd met aansprakelijkheid die buiten dat criterium valt. In deze sessie wordt een overzicht van de relevante verzekering voor sportclubs en hun bestuurders gegeven en getoetst met concrete praktijkcases.

Eddy Van Den Bosch is algemeen directeur van Arena, Belgisch markleider op het vlak van sportverzekeringen en is al meer dan 25 jaar actief in de sector.

S2

Een beleidsplan voor je sportclub. Voorkom een stuurloos schip!

 

Een clubbeleidsplan is in de eerste plaats een navigatie-instrument voor de clubwerking. Het plan geeft aan wat je als sportclub belangrijk vindt, waar je op korte en langere termijn naartoe wilt, evenals de weg die je stap voor stap moet bewandelen om je doelstellingen te bereiken. Deze sessie schetst op een begrijpelijke manier de opbouw van zo’n beleidsplan. Frank Bulcaen overloopt samen met jou de verschillende onderdelen van  een meerjarenplan en reikt praktische tips aan. Na de sessie zullen de deelnemers in staat zijn zelf een beleidsplan op te stellen voor hun club en dit op een realistische manier wat tijd en mankracht betreft.

Frank Bulcaen werkt als diensthoofd bij de provinciale sportdienst West-Vlaanderen.

S3

Sportivos: omgaan met alcohol en drugs in de sportclub

 

Tijdens deze vorming lopen we door het concept Sportivos. Doorheen drie fasen: brons, zilver en goud, die gespreid worden over minstens evenveel seizoenen, wordt aan een haalbaar tempo een preventief beleid uitgewerkt. Samen met een preventiewerker van Centrum Geestelijke Gezondheidszorg VAGGA wordt bekeken welke interventies in elk van de drie fasen van de club worden verwacht. Sportivos werd zo concreet mogelijk uitgewerkt maar laat de club toch voldoende vrijheid om het concept op maat in te vullen. Het pakket heeft als belangrijkste doelstelling clubs te wapenen tegen de mogelijk vervelende gevolgen van alcohol of ander druggebruik. Zo draagt het bij aan een sportclub waar oud en jong, man en vrouw zich altijd welkom, veilig en thuis voelen. 

Jan De Smet is preventiewerker Tabak, Alcohol en andere Drugs bij vzw VAGGA, de Vereniging Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg Antwerpen.

S4

Tijd is GEEN geld!

 

"Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, wij hebben ongelofelijke haast!" Op een loopparcours of binnen de wedstrijdlijnen kan dit zeker nuttig of zelfs nodig zijn. Náást het sportterrein daarentegen, hollen we onszelf ook al wel eens een keer (of twee, of drie, of…) voorbij (van het werk naar huis, gauw eten, hop naar de training, douchen en snel nadien de bestuursvergadering, tussendoor nog enkele telefoontjes, iemand die je nodig heeft, dingen die je vergeten bent die plots dringend zijn, een groot event dat eraan komt en er moet nog zoveel gebeuren … We schijnen hoe langer hoe minder tijd te hebben. Is dat werkelijk zo? Of liggen er andere oorzaken ten gronde? In ieder geval leert Werner De Vree je in de interactieve workshop "tijd is GEEN geld" een simpele en luie techniek om met overzicht effectief je dag de baas te blijven, te werken aan de juiste dingen, zodat je in ieder geval “binnen tijd” arriveert en je finish haalt. Snel! Maak plaats! Maak ongelooflijke haast! Inschrijven!

Werner De Vree is een professioneel trainer / coach en is gespecialiseerd in het beste uit mensen en groepen halen.

S5

Wegwijs in btw en de sportclub

 

Btw-plicht en sportclubs, geen evidente materie. Moet je als sportclub btw aanrekenen en betalen op het lidgeld? Wat met verkoop van dranken, sponsoring, subsidies of inkomsten van de jaarlijkse spaghettiavond? En wat moet je als sportclub juist doen als je btw-plichtig bent? Recent werden wijzigingen in wetgeving doorgevoerd die ook relevant zijn voor sportclubs. Zo werd bijvoorbeeld de drempel voor kleine ondernemers opgetrokken tot 25.000 euro, vervalt de verplichting om btw-voorschotten te betalen en zullen sommige sportclubs een zogenaamde geregistreerd kassasysteem (GKS) in hun kantine moeten installeren. Wil je er het fijne van weten? Deze sessie verdiept zich in het btw-vraagstuk helemaal op maat van sportclubs.

Pieter De Ranter van dnf sportpraktijk is een expert op gebied van btw en fiscaliteit in de sportsector.

10u45  Pauze

11u15  Start tweede reeks parallelsessies

S6

Voedselveiligheid in je sportclub

 

Iedereen die in België actief met voeding en dranken bezig is, moet bij het FAVV geregistreerd zijn. Voor sommige activiteiten is een toelating nodig. In deze sessie maken we duidelijk wie precies moet geregistreerd zijn, wie een toelating nodig heeft en wie als uitzondering beschouwd wordt. Langs de andere kant gaan we dieper in op de infrastructurele eisen die wettelijk gesteld worden alsook de aspecten autocontrole, traceerbaarheid, meldingsplicht en goede hygiënepraktijken.

Stijn Hermans werkt voor de voorlichtingscel van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van voedsel (FAVV).

S7

Een OPEN sportclub: sport is voor iedereen!

 

We leven in een (super)diverse maatschappij die continue in beweging en in verandering is. Een mengelmoes van mensen met verschillende achtergronden, leeftijden en uit verschillende sociale klassen omringen jouw sportclub. Je club kan hierop inspelen door zich OPEN te stellen voor iedereen die wil sporten. Dit kan door (o.a.) drempelverlagend te werken en een zekere bereidheid tot verandering te tonen. Maar dat gaat vaak niet vanzelf. Een OPEN sportclub, als spiegel van de maatschappij, moet een bewuste keuze zijn en vraagt om voldoende draagvlak en samenwerking, zowel binnen als buiten de sportclub. Maar hoe neem je nu als sportclubbestuurder een open houding aan? Hoe stel je jouw sportclub OPEN voor verschillende doelgroepen en zorg je ervoor dat iedereen zich welkom en thuis voelt in je sportclub? Hoe krijg je alle neuzen in dezelfde richting? Deze interactieve bijscholing zet je sportclub op weg om een “OPEN sportclub” te worden. Aan de hand van je specifieke vragen en via kleine werkgroepen leer je om de drempels weg te werken die bepaalde mensen kunnen weghouden uit je sportclub.

Een medewerker van Atlas, integratie & inburgering Antwerpen leidt de sessie in goede banen. Atlas biedt informatie en ondersteuning aan anderstalige nieuwkomers en organisaties uit de stad Antwerpen.

S8

De structuur van het Vlaamse sportlandschap

 

Het sportlandschap in Vlaanderen is boeiend maar bijzonder complex. Naast sportclubs beschouwen immers tal van andere instanties sport ook als 'hun' kernopdracht en willen zij op hun manier bijdragen tot de promotie van de sport. Die instanties kennen èn weten waar zij voor staan, kan een club helpen om bij het juiste adres aan te kloppen. In deze sessie wordt het Vlaams sportlandschap op een boeiende manier ontrafeld. Zowel overheidsdiensten, non-profitorganisaties als commerciële partners passeren de revue.

Piet Meneve was jarenlang directeur/manager van de Sportdienst van Gent.

S9

Less stress in de stress-les

 

Stress! Alleen het woord al! Hoewel we het in eerste instantie associëren met minder aangename gedachten, is stress vooral een belangrijke motor van activiteit! Zeker in de sport (en vaak ook in sportclubs en -besturen) is het een tool die je enerzijds gericht kan inzetten, anderzijds een teken dat vraagt om even stil te staan en (anders!) te re-ageren. In deze interactieve workshop kom je op gemoedelijke en praktische wijze de verschillende oorzaken en vormen van stress te weten, de mechaniek die erachter steekt en hoe je er vanuit dit begrip mee omgaat of (nog beter) mee kan omgaan. Dit aan de hand van concrete voorbeelden uit je sportclub. die ieder voor zich vrij mag bepalen. Waar krijg jij de zenuwen van? Breng ze mee naar de workshop(*)!  Je zou er anders mogelijk stress van krijgen…

(*)niet direct bedoeld op specifieke bestuursleden :-)

Werner De Vree is een professioneel trainer / coach en is gespecialiseerd in het beste uit mensen en groepen halen.

S10

Praktisch online boekhouden met btw (demosessie)

 

Het Dynamo Project heeft een online boekhoudprogramma ontwikkeld voor sportclubs. Sportclubbestuurders kunnen het "Boekhoudprogramma - online tool" gebruiken om een vereenvoudigde boekhouding te voeren met of zonder btw-plicht en om een vrijwilligersregister bij te houden. In deze demosessie toont de lesgever je de basisstappen om met de online tool aan de slag te gaan. Na de sessie krijg je ook een testlogin mee naar huis, zodat je de functionaliteiten van de tool zelf kan uitproberen. Geïnteresseerden kunnen de tool nadien aankopen. Let wel: aangezien deze sessie slechts 1u45' duurt, wordt de theorie over boekhouding en btw-wetgeving tot een minimum beperkt. De deelnemers wordt dan ook aangeraden om vooraf de Dynamo Project brochures "Boekhouding op maat van je sportclub" en "Is je sportclub btw-plichtig" door te nemen.

Een expert in het Online Boekhoudprogramma loodst je door de voornaamse functionaliteiten.

13u00  Afsluitende broodjeslunch

14u00  Namiddagprogramma (optioneel): Verkenningsgroep

Tussen 14u en 16u denken we graag samen met sportclubs na over hun toekomst. Is jouw sportclub op zoek naar een strategische aanpak voor concrete uitdagingen of opportuniteiten? Welke behoeften of groeikansen zie je binnen jouw sportclub? Heeft jouw club al bepaalde tools of stappenplannen - al dan niet met succes - toegepast? Gaat het op een bestuursvergadering wel eens over het beleid / de strategie / de toekomstvisie van jullie club, maar blijft de focus vervolgens op een goed draaiende dagdagelijkse werking liggen? Kom dan zeker naar de Verkenningsgroep!

Het Dynamo Project gaat met meerdere partners aan de slag in een nieuw project om de strategische bestuurlijke taken van een sportclub op lange termijn te ontwikkelen. Tijdens de Verkenningsgroep leer je uit ervaringen van andere sportclubs, en zorg je voor cruciale input voor ons project. Deelname is gratis.

Locatie en wegbeschrijving: 

Universiteit Antwerpen - Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Er zijn heel wat parkeermogelijkheden in de buurt van de locatie. Meer info hierover volgt in het herinneringsmailtje dat je, na inschrijving, ongeveer een week voor de Dag van de Sportclubbestuurder nog ontvangt.

Standaardtarief

Sportclubbestuurder erkende federatie: 
12.50 €
Medewerker erkende federatie: 
35.00 €
Sportclubbestuurder niet-erkende federatie: 
90.00 €
Medewerker niet erkende federatie: 
90.00 €
Ambtenaar: 
50.00 €
Onderwijs: 
20.00 €
Andere: 
155.00 €
Momenteel is het inschrijvingsformulier niet zichtbaar. Daarvoor moet je ingelogd zijn. Heb je al een login? Ga dan naar de loginpagina. Heb je nog geen login, registreer je dan eerst. Eenmaal je ingelogd bent verschijnt hieronder het formulier waarmee je kunt inschrijven voor deze bijscholing.