Dag van de Sportclubbestuurder - Wilrijk - 24/11/2018

Het Dynamo Project organiseert de Dag van de Sportclubbestuurder jaarlijks in de vijf Vlaamse provincies. De Dag van de Sportclubbestuurder is dé ontmoetings- en bijscholingsdag voor sportclubbestuurders! Deelnemers kunnen bij inschrijving kiezen uit verschillende workshops en sessies, afhankelijk van hun eigen interesses en behoeftes. Elke deelnemer kan twee sessies volgen op een voormiddag.

Dit jaar gaat de Antwerpse editie door in de lokalen van de Universiteit Antwerpen, campus Drie Eiken.

Datum: 
zaterdag 24 november 2018
Tijdstip: 
08:30 tot 14:00
Locatie: 
Wilrijk
Provincie: 
Antwerpen
Dynamo thema: 
Algemene werking
Programma: 

8u30  Ontvangst met koffie en mini-ontbijtkoekjes

9u00  Start eerste reeks parallelsessies

S1

Eventmanagement: do's-and-don'ts bij het organiseren van een sportevenement (SESSIE KAN NIET MEER GEKOZEN WORDEN)

 

Elke club droomt er van om grote of minder grote evenementen te organiseren: een wafelbak of spaghetti-avond voor clubleden en sympathisanten, een clubkampioenschap of misschien een provinciaal, nationaal of internationaal tornooi met aandacht voor zowel deelnemers, publiek, sponsors als vrijwilligers. Het talent om zo’n organisatie tot een goed eind te brengen, is absoluut goud waard! Clubbestuurders met de kennis van een ervaren event manager combineren creatieve skills zoals promotie met praktische knowhow als budgettering en organisatie. In deze sessie ontdek je de do's-and-don'ts bij het organiseren van een sportevenement. Waar moet je rekening mee houden? Hoe organiseer je bv. een VIP-arrangement? Of welke opportuniteiten moet je als club absoluut grijpen?

Guillaume Desmet is zaakvoerder bij Gracias, dat deel uitmaakt van Golazo, en kent de wereld van marketing- en eventmanagement als zijn broekzak.

S2

Feedback, the breakfast of champions

 

Roddelen doen we vaak en goed en hoeft in eerste instantie geen slechte zaak te zijn; je ventileert (en bent het – even – kwijt) en een ander kan er z´n mening over geven of gewoon luisteren. Aan de andere kant kan het ook een club of een relatie ten gronde richten en een sfeer scheppen die het heel moeilijk maakt om nog samen te scoren. Zaak is dus om hier sportief, constructief en zelfs productief mee om te gaan en de energie in de juiste richting te zetten door met feedback vooruit te gaan! Feedback is immers roddelen tegen de juiste persoon! Blijven roddelen dus! In deze praktische workshop kijken we naar de communicatief juiste manier om feedback te geven en kijken we naar het contraproductieve (maar wel bio-logische) mechanisme dat er achter steekt zodat we hier niet meer intrappen. We oefenen gericht, dus breng zeker je frustraties en cases mee - maar geen fysieke personen :-) - want we gaan het ‘gewoon (op veilige manier) doen’. We gaan ‘trainen’, waardoor je op het einde van de workshop in ieder geval je feedbacktechniek mee naar huis (en naar je sportclub) neemt én … je hart eens goed gelucht hebt! Forward met feedback!

Werner De Vree is een professioneel trainer / coach en is gespecialiseerd in het beste uit mensen en groepen halen.

S3

Sport is gezond, laat het ook GEESTIG zijn!

 

Sport is emotie! Sporten is ontspannen, plezier maken, winnen en verliezen maar meer nog is sport meeleven en beleven. Tijdens het sporten lopen emoties hoog op maar uiteindelijk is sport nog zoveel meer. Het is een manier om verbinding te maken met leeftijdsgenoten, een kans om ergens in uit te blinken, om te werken aan een algemeen welzijn. Het is een reden om buiten te komen ook al voel je je goed. Sporten in clubverband is een laagdrempelig platform om te oefenen in sociale relaties. Het is geweten dat sport heilzaam is zowel voor lichaam als geest maar wat als sport niet meer leuk is? Veel jongeren hebben moeite met de druk in de sportwereld en geven vaak gedemotiveerd op, ze voelen zich niet helemaal aanvaard en hebben het gevoel er niet bij te horen. Uit bevraging door de Vlaamse jeugdraad bleek dat in 2016 1 op 3 jongeren zich psychisch niet goed in zijn vel voelt. Ook in de sportclub is dat zo! Geestig Gezond Sporten roept sportclubs op aandacht te hebben voor het psychisch welzijn van sporters. Aan de hand van beeldmateriaal en praktijkvoorbeelden worden tips en tricks meegegeven om een club te zijn waar elke sporters zich welkom voelt ongeacht psychische bagage of achtergronden.

David Bruyninckx is psychomotorisch therapeut bij het UPC KULeuven en projectverantwoordelijke bij Geestig Gezond Sporten.

S4

Mijn sportclub, een vzw?

 

Is je sportclub een feitelijke vereniging en overweeg je een overstap te maken naar het vzw-statuut maar vraag je je af welke voor- en/of nadelen dat met zich meebrengt? In deze sessie maakt een expert het onderscheid duidelijk tussen een feitelijke vereniging en een vzw. Is je sportclub al een vzw? Dan is de sessie zeker ook nuttig, want de relevante vzw-wetgeving voor sportclubs wordt vakkundig besproken: de oprichting, de bijhorende formaliteiten en de jaarlijkse verplichtingen komen aan bod.

Sofie Longerstay is advocaat.

S5

Sport en tewerkstelling in de private, niet-commerciële sector

 

In deze opleiding krijg je een inzicht in de verschillende mogelijke vormen van tewerkstelling in de sportsector. Je krijgt een beeld van het arbeidsrecht dat van toepassing is bij het tewerkstellen van sportbegeleiders en trainers. We bekijken welke methodes er bestaan om deze mensen legaal te verlonen en welke stappen moeten worden ondernomen om een sportbegeleider officieel tewerk te stellen. Je krijgt tevens een up-to-date stand van zaken m.b.t. het verenigingswerk. Een must voor ieder clubbestuur en alle federaties die begaan zijn met correcte en officiële tewerkstelling in de sportsector!

Met meer dan 30 jaar ervaring beschikt het kenniscentrum van Sportwerk Vlaanderen over heel wat kennis en knowhow in het domein van sport en professionele tewerkstelling.

10u45  Pauze

11u15  Start tweede reeks parallelsessies

S6

Sportmarketing: hoe zet ik mijn club in de markt?

 

Of je nu bestuurder bent van een grote of een kleine club, elke organisatie moet voldoende inkomsten genereren om zijn werking te kunnen financieren. Die inkomsten haal je o.a. uit lidgelden, subsidies, donaties, maar zeker ook uit sponsoring. Om te kunnen groeien, denk je als club dus best eens na over de vraag hoe je jouw club kan ‘vermarkten’! Hoe kan je meer en betere sponsors aantrekken en behouden? Welke troeven heeft je club voor bedrijven? Heeft je club een geschikt aanbod dat aansluit bij de wensen van de verschillende doelgroepen (sporters, supporters, vrijwilligers…)? Via de tools van de sportmarketing kan je club een marketingstrategie uitwerken om meer waarde te creëren voor haar doelgroepen en zo de vooropgestelde doelstellingen zoals sportieve prestaties, medewerking van supporters, sympathisanten en vrijwilligers of aantrekken van sponsors te realiseren.

Guillaume Desmet is zaakvoerder bij Gracias, dat deel uitmaakt van Golazo, en kent de wereld van marketing- en eventmanagement als zijn broekzak.

S7

(H)Erken temperamenten en hoe er als sportclubbestuurder mee INgaan!

 

Zoveel teamleden, zoveel verschillende karakters! En die allemaal op één lijn krijgen? “Je moet zijn/haar handleiding kennen” wordt wel eens gegrapt. Tja, en wat als die handleiding “zoek” is? In een heel (h)erkenbare interactieve, leuke en vooral praktische sessie leer je aan de hand van vier zeer eenvoudig te (h)erkennen hoofdtemperamenten met jezelf én met anderen nog beter om te gaan! Resultaat is niet alleen dat je relaties verbeteren, je begrijpt het gedrag van jezelf en anderen ook beter, het garandeert een nóg vlottere samenwerking én je zal het nog leuk vinden ook! De zelftest geeft je een duidelijk beeld van welk temperament jij hebt.

Werner De Vree is een professioneel trainer / coach en is gespecialiseerd in het beste uit mensen en groepen halen.

S8

Sport met grenzen – Aanpakken van lichamelijk en seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport

 

Wat doe je als een sporter foto’s heeft genomen van de meisjes onder de douche? Hoe zorg je voor een laagdrempelig aanspeekpunt voor mogelijke problemen? Welke gedragscode maak je op voor sporters en trainers omtrent kleedkamer- en douchegebruik? Kunnen er seksueel getinte mopjes gemaakt worden op de club met kinderen en jongeren? Mogen trainers en jongeren sms’en? Welke stappen neem je als een ouder een probleem meldt? Kan je een lid schorsen of uitsluiten voor lichamelijk of seksueel grensoverschrijdend gedrag? Op al deze vragen biedt deze sessie over 'het vlaggensysteem' een antwoord. Het pakket bestaat uit een handleiding en 30 situaties die in de sport voorkomen. Om dit thema volwaardig in jouw club aan te pakken vind je in “Sport met grenzen: Beleidsinitiatieven” concrete acties die je als bestuur je club kan verwezenlijken. De vorming is een mix van theorie, tips, voorbeeldcases en eigen aangereikte situaties. Uit een recent (2014) grootschalig onderzoek blijkt dat 17% van de bevraagde volwassenen in hun kindertijd en jeugd minstens één ervaring had met seksueel grensoverschrijdend gedrag in een sportomgeving. De kans dat ook jouw sportorganisatie vroeg of laat wordt geconfronteerd met signalen of vermoedens van ongepast lichamelijk of seksueel gedrag is dus reëel. Wie er pas bij stilstaat als er een concreet probleem is, zal misschien niet op de juiste manier reageren. Daarenboven is voorkomen beter dan genezen!

Een lesgever van ICES (het Centrum Ethiek in de Sport) neemt je op een duidelijke manier mee in dit verhaal.

S9

Conflict of kans: hoe ga je als clubbestuurder om met diverse situaties?

 

Elke club is een verzameling van verschillende mensen met eigen ideeën en opvattingen. Waar mensen samenkomen, kan als eens wrijving ontstaan. Hoe ga je hier als sportclubbestuurder mee om? Tenslotte komt iedereen toch naar de club om een leuke tijd te beleven? In deze sessie worden je enkele handvatten aangereikt over hoe je netelige situaties tussen personen kan voorkomen of ontmijnen. We ontdekken ook de positieve kracht van conflicten. Laten we immers allen samen in harmonie onze sport beoefenen!

Sven Van Damme is geïnteresseerd in de werking en opbouw van organisaties. Hij werkt hands-on en gebruikt hierbij zijn praktische ervaringen uit het bedrijfs- en verenigingsleven.

S10

Praktisch online boekhouden met btw (demosessie)

 

Het Dynamo Project heeft een online boekhoudprogramma ontwikkeld voor sportclubs. Sportclubbestuurders kunnen het "Boekhoudprogramma - online tool" gebruiken om een vereenvoudigde boekhouding te voeren met of zonder btw-plicht en om een vrijwilligersregister bij te houden. Na de sessie krijg je ook een testlogin mee naar huis, zodat je de functionaliteiten van de tool zelf kan uitproberen. Geïnteresseerden kunnen de tool nadien aankopen. Let wel: aangezien deze sessie slechts 1u45' duurt, wordt de theorie over boekhouding en btw-wetgeving tot een minimum beperkt. De deelnemers wordt dan ook aangeraden om vooraf de Dynamo Project brochures "Boekhouding op maat van je sportclub" en "Is je sportclub btw-plichtig" door te nemen.

In deze demosessie toont Roeland Zwaenepoel, clubondersteuner bij het Dynamo Project, je de basisstappen om met de online tool aan de slag te gaan.

13u00  Afsluitende broodjeslunch

Locatie en wegbeschrijving: 

Universiteit Antwerpen - Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Er zijn heel wat parkeermogelijkheden in de buurt van de locatie. Meer info hierover volgt in het herinneringsmailtje dat je, na inschrijving, ongeveer een week voor de Dag van de Sportclubbestuurder nog ontvangt.

Inschrijven: 

Het voordeeltarief (zie hieronder) is van toepassing wanneer je ten laatste inschrijft en betaalt op zondag 18 november 2018.

Standaardtarief

Sportclubbestuurder erkende federatie: 
12.50 €
Medewerker erkende federatie: 
35.00 €
Sportclubbestuurder niet-erkende federatie: 
90.00 €
Medewerker niet erkende federatie: 
90.00 €
Ambtenaar: 
50.00 €
Onderwijs: 
20.00 €
Andere: 
155.00 €
Momenteel is het inschrijvingsformulier niet zichtbaar. Daarvoor moet je ingelogd zijn. Heb je al een login? Ga dan naar de loginpagina. Heb je nog geen login, registreer je dan eerst. Eenmaal je ingelogd bent verschijnt hieronder het formulier waarmee je kunt inschrijven voor deze bijscholing.