31 maart: deadline voor enkele belangrijke verplichtingen

Een vzw heeft enkele jaarlijkse fiscale verplichtingen. De deadline van 31 maart nadert opnieuw. Wij zetten de verplichtingen nog even op een rijtje.

Voor 31 maart moet een vzw enkele fiscale verplichtingen naleven namelijk de klantenlisting en de patrimoniumtaks.

  1. De klantenlisting, een lijst van alle klanten (bv. sponsors) van een vzw waaraan meer dan 250 euro (excl. btw) op jaarbasis gefactureerd werd, moet ingediend worden via de Intervat-toepassing. Het is een verplichting voor iedere vzw met btw-nummer om de listing tijdig neer te leggen. Alle klanten die zelf recht op aftrek hebben moeten in de klantenlisting komen, klanten die alleen vrijgestelde handelingen verrichten (artikel 44 van het Btw-Wetboek) en die toch over een BE-nummer beschikken, moeten niet in de listing worden opgenomen. Gaat het om vrijgestelde activiteiten, dan moeten deze ook niet in de klantenlisting opgenomen worden. Zorg ervoor dat je de klantenlisting van je vzw voor 31 maart ingediend hebt, tenzij het om een nihil-aangifte gaat. 
    Meer info over de klantenlisting vind je hier.
     
  2. Ook de patrimoniumtaks moet aangegeven worden voor 31 maart. De waarde van het vermogen van de vzw zal bepalen of je de patrimoniumtaks al dan niet moet betalen. Sommige vzw’s ontvangen een herinneringsbrief, andere vzw’s ontvangen deze brief niet automatisch. Iedere vzw moet wel sowieso een aangifte indienen, ook al zou het om een nihil-aangifte gaan. Meer info over de patrimoniumtaks vind je hier.
     
  3. 31 maart is ten slotte ook de laatste dag van het eerste kwartaal. Alle boekhoudkundige gegevens tot en met deze datum moeten verwerkt worden in de 1e kwartaalaangifte voor btw-plichtige clubs, die uiterlijk op 20 april moet ingediend worden.

Gepost door:
Roeland Zwaenepoel