Gratis drank en btw, hoe zit dat nu precies?

14/01/2021 - 13:44

Er is veel te doen in de media over het betalen van btw op gratis drankbonnetjes in je sportclub. Om hiermee in orde te zijn dien je altijd één basisprincipe te onthouden.

Wanneer je als sportclub dus gratis drank weggeeft, ben je de eindgebruiker. Daardoor moet je als club btw betalen. In veel gevallen is dit geen probleem, gezien de drank werd aangekocht inclusief btw. Heeft je club echter een cafetaria, dan is de vereniging vaak btw-plichtig en wordt deze btw dus afgetrokken bij de aankoop. Verkoop je deze drank, dan wordt hier 21% btw op aangerekend. Wanneer je deze drank dus gratis weggeeft, dan heeft er niemand btw betaald. In dit geval moet er een rechtzetting gebeuren. De btw die teveel in aftrek is genomen, moet uiteindelijk toch worden betaald.


Mogelijke situaties

 1. Volledig vrijgestelde vzw onder artikel 44 (Twijfel je hierover? Bekijk dan deze brochure.)
  In dit geval betaal je als club btw op de aankoop. Die btw wordt nooit afgetrokken, je hoeft je dus ook geen zorgen te maken. Je kan deze drank als sportclub gewoon gratis aanbieden.
   
 2. Vrijgesteld als kleine ondernemer
  Dankzij je btw-vrijstelling handel je net zoals een vrijgestelde vzw. In dit geval betaal je als club btw op de aankoop. De btw wordt nooit afgetrokken. Je kunt gewoon gratis drank aanbieden aan je leden.
   
 3. Gemengd btw-plichtige vzw
  In deze situatie let je best op! De btw op je aankopen wordt vaak afgetrokken. Er zijn twee opties voor je club om wettelijk in orde te zijn.
 • Bij de aankoop
  Je kan de drank die je gratis zal weggegeven, afgescheiden houden van andere, te verkopen drank. Op die manier heb je twee afzonderlijke facturen: een factuur van de te verkopen drank en een factuur van de weg te geven drank. Je betaalt op die afzonderlijke factuur gewoon btw zonder deze in aftrek te nemen. Je bent als club in orde en hoeft zo verder niks meer te doen.
 • Na het gratis weggeven, als correctie
  Als de gratis drank uit dezelfde voorraad komt als de drank die je zal verkopen, zal je waarschijnlijk alle btw op de totale aankoop in aftrek nemen. Dit hoeft geen probleem te zijn, zolang je na het weggeven van de gratis drank een correctie uitvoert.
  Dit doe je door de teveel in aftrek genomen btw te regulariseren. Hoe je dit precies doet wordt duidelijk uit het onderstaande voorbeeld.

Voorbeeld gemengd btw-plichtige vzw

Je club koopt voor 1.665 euro drank aan. 1.000 euro aan 6 procent (frisdrank) (=1060 euro) en 500 euro (bier) aan 21 procent (= 605 euro). Alle aangekochte drank is op 1 factuur en je neemt dus 165 euro btw in aftrek. Op zaterdag krijgt elk lid van de jeugdploegen een gratis drankje, 50 frisdrankjes in totaal. Hier werd geen btw op betaald, dus je zal dit moeten in orde brengen (regulariseren).

Neem nu dat deze 50 drankjes 53 euro ( 50 euro + 3 euro btw) hadden als aankoopprijs, dan heb je als club dus 3 euro btw te veel in aftrek genomen.
Bij je btw-(kwartaal)aangiftes vul je de som van de uiteindelijk te veel betaalde btw in, dit doe je in vak 61.

Ontdek ons handig filmpje

Fiscaliteit