Verenigingswerk: hoe geef ik iemand toegang tot bijklussen.be?

Heeft je sportclub een ondernemingsnummer, maar krijg je toch geen toegang tot de aangifte op bijklussen.be? Dan heeft de toegangsbeheerder van de vereniging je nog geen toegang tot de online dienst gegeven. Neem hiervoor contact op met de Toegangsbeheerder of de Hoofdtoegangsbeheerder van jouw vereniging.

Heeft je vereniging een Hoofdtoegangsbeheerder?

Als je vereniging bijvoorbeeld de jaarlijkse fiches voor Belcotax moet indienen, of als ze subsidies aangevraagd heeft, dan heeft ze zeker een Hoofdtoegangsbeheerder. Weet je niet wie het is, bel dan naar het contactcenter van de sociale zekerheid op het nummer 02 511 51 51 (maandag tot vrijdag, van 7 tot 20 uur). Het contactcenter kan je zeggen wie je Hoofdtoegangsbeheerder is. Welke stappen hij/zij moet doorlopen om je toegang te geven, lees je hieronder (bij "Ik ben Hoofdtoegangsbeheerder en wil een gebruiker toegang geven").

Heeft je vereniging geen Hoofdtoegangsbeheerder?

In dat geval moet de vereniging er een aanstellen. Dat is een taak voor een wettelijk vertegenwoordiger van je vereniging. Als je niet weet wie je vereniging wettelijk vertegenwoordigt, kan je dat opzoeken door het ondernemingsnummer in te voeren in KBO Public Search.

Als wettelijk vertegenwoordiger stel je een Hoofdtoegangsbeheerder aan via CSAM:

  1. Ga naar de pagina Beheer der Toegangsbeheerders van CSAM.
  2. Klik op ‘Een Hoofdtoegangsbeheerder aanstellen’.
  3. Kies de standaardprocedure en klik op de knop ‘Een Hoofdtoegangsbeheerder aanstellen’
  4. Meld je aan met je elektronische identiteitskaart (eID).
  5. Vul het ondernemingsnummer van je vereniging in.
  6. Stel een Hoofdtoegangsbeheerder aan door zijn of haar e-mailadres en telefoonnummer op te geven. De Hoofdtoegangsbeheerder moet een wettelijk vertegenwoordiger of een werknemer van de vereniging zijn. Bevestig.

Ik ben Hoofdtoegangsbeheerder en wil een gebruiker toegang geven tot Bijklussen. Wat moet ik doen?

Heb je nog nooit gebruikers beheerd, of ben je vergeten hoe het moet? Lees dan dit stappenplan.

Je moet de persoon in kwestie toegang geven tot Bijklussen via de onlinedienst Toegangsbeheer op het portaal van de sociale zekerheid. Je opent die onlinedienst door te klikken op het icoontje dat verschijnt wanneer je je met je elektronische identiteitskaart aanmeldt op de homepagina van het portaal.

Toegangsbeheer is geen mobiele online dienst. We raden af om het te gebruiken op een smartphone.