Waarmee rekening houden wanneer je foto's gebruikt?

20/12/2019 - 11:29

Een berichtje op je clubwebsite opvrolijken met een foto die je van Google plukt: het is zo gebeurd. Heb je hier geen toestemming voor gekregen van de fotograaf, dan misken je het auteursrecht en kan je door de fotograaf (of zijn vertegenwoordiger) gevraagd worden om een schadevergoeding te betalen. Wat kan je doen en hoe kan je deze situatie voorkomen?

Aan de hand van bepaalde software is het tegenwoordig mogelijk om heel gemakkelijk websites te scannen op het ongeoorloofd gebruik van foto's. Hoewel dit gebruik bij verenigingen meestal zonder kwade bedoelingen gebeurt, levert het toch vaak een financiële kater op van enkele honderden euro's op.

Wanneer je van de auteur zelf of het bedrijf dat de rechten van de auteur zegt te verdedigen dergelijk schrijven krijgt, probeer dan na te gaan of het bedrijf in kwestie wel echt de belangen van de fotograaf verdedigt. Lijkt de schadevergoeding je te hoog, dan kan je er altijd over discussiëren met de tegenpartij. Meestal zal men hier echter niet op ingaan, en dan zit er voor de vereniging niets anders op dan te betalen of een raadsman onder de arm te nemen die probeert aan te tonen dat het gevorderde bedrag te hoog ligt. Een rechter zal zich hierover moeten uitspreken. Een procedure betekent uiteraard kosten en veel verenigingen zullen dit risico niet willen nemen.

Voorkomen is dus beter dan genezen! Probeer te zorgen dat het zo ver niet komt en maak gebruik van Googles rechtenvrije afbeeldingen. Dit doe je door bij Google Afbeeldingen "Tools" te selecteren en daarna te filteren op de licentie die je wenst. Je hebt onder meer de keuze uit foto's die gelabeld zijn voor hergebruik (al dan niet met aanpassingsrecht), en voor niet-commercieel gebruik (al dan niet met aanpassingsrecht). Kies je één van deze foto's uit dan weet je zeker dat je geen inbreuk op het auteursrecht begaat.

Gerelateerde bijscholingen

Algemeen