Bijscholing "Inleiding tot begeleidingstraject: Een vrijwilligersvriendelijke sportclub”

Inhoud bijscholing

Vrijwilligerswerk is ‘in’. Massa’s vrijwilligers blijven zich engageren in Vlaanderen. Maar de keuze aan plaatsen waar mensen aan vrijwilligerswerk kunnen doen is de laatste 20 jaar ook spectaculair gestegen. Clubs die vrijwilligers willen aantrekken en behouden, moeten meer dan ooit nadenken over de wijze waarop zij een vrijwilligersvriendelijke sportclub kunnen worden.

Afgelopen jaren doorliepen tientallen Vlaamse sportclubs het traject “Een vrijwilligersvriendelijke sportclub”, georganiseerd door het Dynamo Project. Hierbij werd gewerkt rond één cruciaal onderdeel van de sportclubs: de vrijwilliger. De clubs volgden een traject waarbij zij aan de hand van zes tools komen tot een bewuste aanpak van vrijwilligerswerk binnen hun sportclub, met dit als enig doel: meer mensen vinden en binden aan hun club. Elke club ging aan de slag met één of meerdere tools als opstap naar een club waar vrijwilligerswerk geen ontgoochelende, maar wel een stimulerende factor is.

Velen merkten dat het aanpakken van dit thema leidt tot een breder draagvlak in de club. Een deelnemer getuigt: “Vroeger bekeken we vrijwilligerswerk enkel van uit de bril van de organiseerbaarheid. Nu echter bekijken wij dit ook van uit de bril van de vrijwilligers zelf, omdat we ondervinden dat dit de betrokkenheid van de vrijwilligers verhoogt.”

In deze bijscholing krijgen de deelnemers enkele basisinzichten mee en worden de tools binnen het traject “Een vrijwilligersvriendelijke sportclub” voorgesteld.

Deze bijscholing bevat bepaalde punten die ook aan bod komen in de drie andere bijscholingen over het thema ‘vrijwilligersbeleid’. Wil je graag meer info over de wetgeving rond vrijwilligers, dan volg je best de opleiding "Vzw- en vrijwilligerswetgeving".

Duur

Deze bijscholing duurt ongeveer 3 uur (inclusief pauze).

Min aantal deelnemers

Streefcijfer: 20 deelnemers. Absoluut minimum: 15 deelnemers

Praktisch

  • Lokaal met 1 pc en beamer, scherm en flipchart voor de docent.
  • Zaal voor capaciteit van minstens 30 personen (geen maximum aantal deelnemers) in klas- of U-opstelling.
  • De aanvrager zorgt voor accommodatie, ontvangst, catering en afdrukken aangeleverd lesmateriaal.
  • De aanvrager zorgt voor de promotie van de bijscholing en ontvangst van het inschrijvingsgeld.
  • Inschrijvingen kunnen via een online inschrijvingsformulier op de site van het Dynamo Project verlopen (de aanvrager krijgt een bevestiging van iedere inschrijving).
  • Dynamo Project factureert totaalbedrag naar de aanvrager.
  • Voorafgaand aan de bijscholing wordt in overleg besproken wie de herinneringsmail verstuurt naar de deelnemers. Achteraf verstuurt het Dynamo Project naar de aanwezigen een mail met o.a. een link naar een evaluatieformulier en info over het attest van deelname.

Kostprijs

De uiteindelijke kostprijs voor de bijscholing wordt berekend op basis van het aantal aanwezigen en de deelnameprijs die geldt per persoon. Die tarieven vind je hier.