#blijfsporten: gezond sporten en corona

Het zijn bijzondere tijden. Alle sportieve activiteiten zijn geannuleerd tot zeker 19 april: publiek en privé, ongeacht hun omvang, indoor en outdoor. Maar sporten is en blijft gezond, op voorwaarde dat je afstand bewaart ("social distancing") en alle hygiënische maatregelen respecteert.

Op zaterdag 21 maart verscheen een open brief in de weekendkranten waarin vanuit wetenschappelijk oogpunt wordt meegegeven waar je tijdens het sporten en bewegen het best rekening mee houdt.

Samengevat: 10 praktische richtlijnen voor veilig bewegen, trainen en sporten tijdens de coronaperiode

  1. Als je nu pas begint met sporten of bewegen, bouw het dan heel langzaam op.
  2. Beweeg, train of sport, maar kalm aan: niet intensief en niet te lang aan één stuk.
  3. Doe je normaal duurinspanningen, kies dan nu voor intervalactiviteiten.
  4. Oefen wanneer het kan in de open lucht (buiten, tuin, koer, balkon…)
  5. Binnen sporten of bewegen is nog altijd veel beter dan niet bewegen
  6. Sport nu bij voorkeur in je eentje (of beperk je tot je huisgenoten of 1 niet-huisgenoot)
  7. Kom je tijdens het sporten in de buurt van anderen, hou dan anderhalve meter afstand en doe geen high fives of handshakes.
  8. Doe niets samen in de marge van je sportactiviteit: niet samen met de auto naar de sportactiviteit, niet samen omkleden, …
  9. Raak alleen je eigen materiaal aan: gebruik je eigen drinkbus en handdoek, maar ook alleen persoonlijk sportmateriaal als een pallet, racket, bal, fiets, step, …
  10. Sport niet als je ziek bent, ook niet individueel. Onthoud ook dat je na koorts niet meteen weer mag sporten, maar nog evenveel dagen moet rusten als dat je koorts hebt gehad. Na bv. 3 dagen koorts begin je dus pas op dag 7 weer te sporten.

Tegelijk werd ook de website www.blijfsporten.be gelanceerd, een initiatief van Sport Vlaanderen in samenwerking met Sporza.be, en een aantal partners (VSF, ISB, SKA, MOEV, Gezond Sporten Vlaanderen, Sportwerk Vlaanderen, OKRA-SPORT+, Fitness.be).

Gepost door: 
Grace Hellinckx