Clubs in coronatijden

De dagelijkse realiteit voor onze sportclubs is hard. Zeker in deze tijden waar de richtlijnen omtrent corona continu wijzigen en we voortdurend aanpassingen aan de clubwerking moeten doorvoeren. We hadden het allemaal graag anders gezien en kijken reikhalzend uit naar het ogenblik dat we weer samen onbezorgd kunnen sporten.

Maar tot die tijd moeten we roeien met de riemen die we hebben en is het een creatieve uitdaging om leden betrokken te houden. Het digitale tijdperk klopt overuren, de take-away kent een ongeziene hoogte en zelfs de drive-ins krijgen een volledig nieuwe invulling. We kunnen van elkaar leren en inspireren!

Concrete tips en ideeën

 • TTC Oostduinkerke en TTK Turnhout maakten leuke video's met de inzendingen van hun leden.

 • TTC Sukarti gaf aan alle jeugdleden een sleutelhanger die ze zelf in elkaar konden knutselen. De knutselpakketjes werden door de trainers en vrijwilligers overal in de bus gestoken.

TTC
TTC
 • Basketbal Vlaanderen stond dan weer stil bij de mentale gezondheid van hun leden. In een blog-bericht geven ze tal van tips over hoe je om moet gaan met de mentale druk die deze periode met zich meebrengt.
 • Rond Halloween besloot Gezinssport Vlaanderen dat het berentellen wel een griezeligere invulling mag krijgen. Samen op zoek naar de heksen, griezels, spinnen en skeletten met je eigen bubbel is de ideale halloweenactiviteit.
 • Tijdens de lockdown hebben veel mensen ook de weg naar het wandelen gevonden. Heel wat wandelclubs stippelen daarom nieuwe wandelroutes uit in hun omgeving. Wandelsport Vlaanderen geeft een mooi overzicht van alle initiatieven. Ga hier zeker eens kijken voor je jouw wandelschoenen aantrekt, misschien staat er wel een mooie route tussen bij jou in de buurt. Een stevige wandeling kan ook een leuke teambuilding-activiteit zijn voor jeugdploegen die hun sport momenteel niet kunnen uitoefenen.
 • Volley Vlaanderen licht de creativiteit toe van een tiental volleybalclubs. 
 • Mountainbikeclub De Raketmannen doen normaal jaarlijks een toertocht. Om dit niet zomaar te laten passeren kan iedereen dit jaar de wegbeschrijving downloaden als GPX-bestand en de tocht in de eigen bubbel afleggen.
 • Ook je leden gemotiveerd houden en aan je trainers laten weten dat je aan hen denkt is in deze tijden heel belangrijk. Het bestuur van turnkring Oostakker vzw ging zijn trainers een pakje brengen met de fiets. Dit om hen te bedanken voor hun inzet!
 • Maar ook in deze tijden moet er geld in het laatje komen als je het voortbestaan van je sportclub wilt garanderen. Rugbyclub DRC van Dendermonde wist hier wel een oplossing voor te vinden. Zij verkochten maar liefst 1598 lotjes voor hun actie ‘schijt je rijk’. Een originele en veilige manier om een geldactie te organiseren.
 • Geldacties in coronatijden?! Dynamo Project geeft je ook enkele goeie tips mee
 • Voetbal Vlaanderen lanceerde #wijvoetballenverder waarbij ze hun clubs oproepen om filmpjes te maken met hun jeugdploegen.
  Op die manier kunnen clubs elkaar motiveren om te blijven sporten. Er werden al heel wat leuke filmpjes online gedeeld, neem zeker eens een kijkje via #wijvoetballenverder
Wij voetballen verder

Rubriek "Virusvragen voor clubs"

In de nieuwe rubriek "Virusvragen voor clubs" stellen we tweewekelijks een opmerkelijk initiatief voor vanuit een club en vuren we hen 3 coronavragen af. 

Bezorg ons jouw ideeën

Hebben jullie nog andere creatieve oplossingen om de clubkas toch wat aan te vullen? Welke (coronaproof) teambuilding-activiteiten organiseren jullie om het contact tussen je leden te behouden? Heb je nog andere inspirerende acties? Laat het ons dan zeker weten via info@dynamoproject.be.

Gepost door:
Sara Pannecoucke