Dag van de Sportclubbestuurder - Mechelen - 28/11/2020

Neem deel aan de dag van de Sportclubbestuurder in Mechelen. 
Bij inschrijving kun je kiezen uit verschillende workshops en sessies. Je kan twee sessies volgen op een voormiddag.

Deze editie vindt plaats in het mooie gebouw van Thomas More - Campus De Vest in Mechelen. Waan je even terug student, klaar voor nieuwe inzichten!

 

Datum: 
zaterdag 28 november 2020
Tijdstip: 
08:30 tot 14:00
Locatie: 
Mechelen
Provincie: 
Antwerpen
Dynamo thema: 
Algemene werking
Programma: 
8u30Onthaal en ontbijt
9u30Start eerste reeks prallelsessies
11u00Pauze
11u30Start tweede reeks parallelsessies
13u00Afsluitende walking lunch & netwerkmoment

 

Eerste reeks parallelsessies

 

 

 

Sessie 1

Elke sportclubbestuurder in zijn of haar talent!

Als groep sportclubbestuurders werk je in een ideale wereld als een goed geoliede machine samen. Daarbij wordt alles goed op elkaar afgestemd en krijgt elke sportclubbestuurder bepaalde taken toegewezen.
Maar op basis waarvan krijg je een taak toegewezen? Omdat je het graag doet? Omdat je het goed kan? Van welke taken krijg je energie en welke taken zuigen je letterlijk leeg en blijf je maar voor je uitschuiven? Wat is nu het verschil tussen een competentie en een talent?

Tijdens deze workshop gaan we op zoek naar jouw talenten en drijfveren en welke winst je kan boeken door elke sportclubbestuurder taken te geven die bij zijn of haar talenten passen.

Evy Van Coppenolle is coach in time management, loopbaanbegeleiding en perfectionisme en heeft jarenlange ervaring in de sportsector.

Evy Van Coppenolle

 

 

 

 

Sessie 2

Verenigingswerk: hoe moet het nu verder?

Op een correcte manier medewerkers in je sportorganisatie vergoeden bleek jarenlang de achilleshiel van het verenigingsleven. Reguliere tewerkstelling was voor de modale sportclub onbetaalbaar, terwijl vrijwilligersvergoedingen dan vaak weer te kort schoten. In de zomer van 2018 kwam verlossend nieuws. De jarenlange vraag van de sector naar een statuut voor de trainer (en andere functies binnen het verenigingsleven) werd toen ingelost door middel van het statuut verenigingswerk. Het statuut is één van de drie pijlers van de wet bijklussen (verenigingswerk – burger tot burger – deeleconomie). Dit statuut biedt sportorganisaties de mogelijkheid om op een administratief gemakkelijke én fiscaal interessante manier trainers, scheidsrechters, begeleiders enz. in hun sportorganisatie in te schakelen. Helaas werd het statuut in april 2020 vernietigd door het Grondwettelijk Hof. De regeling blijft -onder zijn huidige vorm- nog bestaan tot 31 december 2020.

Ook benieuwd hoe het nu verder moet? In deze sessie kaarten we de gevolgen aan van de vernietiging van het statuut verenigingswerk en bespreken we welke vergoedingsmogelijkheden er zijn binnen je sportclub.

Joris De Wortelaer

 

 

 

Sessie 3

Wegwijs in BTW en de sportclub

Er heerst heel wat onduidelijkheid rond de btw-plichtigheid van sportclubs. Moet je als sportclub btw aanrekenen en betalen op het lidgeld? Wat met trainingen, sponsoring, subsidies of inkomsten van de jaarlijkse spaghettiavond? Wat moet je doen als sportclub als je btw-plichtig bent?

Deze sessie verdiept zich in de btw-problematiek voor sportclubs. De opleiding brengt op een heldere manier de btw-wetgeving in kaart, op maat van sportclubs. 

 

Pieter De Ranter

 

 

 

Sessie 4

Digitale sportmarketing & fan engagement

Intussen weet iedereen dat je online aanwezig moet zijn als sportclub. De digitale evolutie raast door.
Binnen jouw sportclub heb je een website, ben je actief op social media, maar heb je nog steeds het gevoel dat je wat kennis en vooral een richting mist?
Hoe haal je het maximum uit jouw website als communicatietool? Hoe schakel je e-mails optimaal in? Wat kan je leren uit je Google Analytics? 

Hoe zorg je met enkele eenvoudige tips en tricks dat iedereen jouw website of sportevenement online terug kan vinden? En hoe blijf je als club top of mind bij leden en kom je in beeld bij potentiële leden?

Heel wat vragen waarop we je een antwoord geven tijdens deze sessie. Je leert je wat het voordeel is van digitale marketing binnen jouw sportclub en krijg je er de nodige handvaten om aan de slag mee te gaan. 

Digitale voorkennis is niet vereist.

Karel Cardinaels en Sven Van Cleemput

 

 

 

 

 

 

Sessie 5

Clubgrade: "Maak een 2.0 cultuur mogelijk binnen je sportclub!"

Een sportclub besturen is een vak. Sportclubs 2.0 en futureproof besturen is een overtuiging én een passie. Clubgrade vertrekt vanuit 1 basisprincipe: iedereen is van belang binnen de club.
Wat is nu een 2.0 benadering, hoe passen we dit toe? En hoe spelen we hier als clubbestuurder een belangrijke rol in?
Of herken je het dat jouw bestuur een steeds kleiner wordende kern is die blijft wroeten om alles rond te krijgen? We bekijken het samen in een interactieve sessie samen met Koen Vermeulen. 

Begeleiding

Koen Vermeulen van Vrijwilligerswerk Werkt brengt in het VSF Clubgrade team expertise binnen in het begeleiden van strategische veranderingsprocessen rond structuur en cultuur in organisaties. 
Hij was vanaf het begin betrokken bij Clubgrade. 
Koen deelt met zijn vurige gedrevenheid graag enkele tips en tricks omtrent het besturen van je club.

Meer info: www.clubgrade.be.

Koen Vermeulen en Ellen Mallezie

 

 

 

 

 

 

 

Sessie 6

Aan de slag met een jeugdsportbeleidsplan binnen jouw club

Een jeugdsportbeleidsplan is in de eerste plaats een navigatie-instrument voor de jeugdwerking binnen de club. Het plan geeft aan wat je voor de jeugdwerking belangrijk vindt, waar je op korte en langere termijn naartoe wilt, evenals de weg die je stap voor stap moet bewandelen om je doelstellingen te bereiken. Deze sessie schetst op een begrijpelijke manier de opbouw van zo’n beleidsplan.

Tom Van Look reikt je praktische tips aan om het plan een breed draagvlak te geven en het meetbaar/opvolgbaar te maken.  

Tom Van Look


Tweede reeks parallelsessies

 

Sessie 7

Boekhouden op maat van je sportclub

Worstelt jouw sportclub met de financiële zaken? Hoe voer je het best een (vereenvoudigde) boekhouding? Op welke manier kan je best jullie financiën rapporteren naar overheden en bestuur? Hoe stel je een financieel plan op? 

In deze sessie willen we jullie een antwoord bieden op deze vragen. We bekijken kort de wettelijke verplichtingen voor het voeren van een vereenvoudigde boekhouding waarbij de praktische insteek de hoofdfocus is. Daarnaast overlopen we ook enkele boekhoudprogramma’s en tools die je hiermee kunnen helpen. 

Roeland Zwaenepoel

 

 

 

Sessie 8

Mijn sportclub, een vzw? De nieuwe VZW-wetgeving toegelicht.

Is jouw sportclub een feitelijke vereniging? Overweeg je een overstap naar het vzw-statuut, maar vraag je je af welke voor- en/of nadelen dat met zich meebrengt? Of is jouw sportclub al een vzw, maar had je graag wat meer info gekregen over het nieuwe verenigingenrecht? In deze sessie wordt het onderscheid tussen een feitelijke vereniging en een vzw duidelijk gemaakt en komen de oprichting, de formaliteiten en de jaarlijkse verplichtingen voor een vzw aan bod.

Tijdens deze bijscholing wordt de relevante vzw-wetgeving voor sportclubs besproken. Op 28 februari 2019 werd namelijk het Wetboek Vennootschappen en Verenigingen goedgekeurd in het Parlement. Met ingang van 1 mei 2019 vallen nieuwe vzw’s meteen onder de nieuwe wetgeving. Bestaande vzw’s hebben langer de tijd om zich in regel te stellen. Het opmaken of aanpassen van de statuten, het op de hoogte zijn van nieuwe regels rond bestuurdersaansprakelijkheid en de uitbreiding van een ‘vereniging zonder winstoogmerk’ naar een ‘vereniging zonder winstuitkering’ zijn enkele redenen waarom deze bijscholing een must is voor bestuurders van een (sport)vzw.

Steven Matheï

 

 

 

 

 

Sessie 9

Digitaal vergaderen en samenwerken binnen je sportclub

In een samenleving die steeds meer digitaal wordt, is digitaal samenwerken steeds belangrijker geworden. Maar hoe doe je dit in jouw sportclub, samen met jouw bestuur? 

In deze sessie gaan we over enkele mogelijkheden die je kan toepassen in jouw club om digitaal te vergaderen en om het samenwerken na zo een vergadering te vereenvoudigen.  

Geen digitale voorkennis vereist.  

 

Wout Knops

 

 

Sessie 10

Jongerencommunicatie - wat is hot en hoe moet je ze bereiken?

Binnen de sportclub bruist het dikwijls van het jong geweld. Naast het offline leven, zijn jongeren en kinderen niet weg te slaan van het internet.

Kinderen, tieners en hun smartphone, ze lijken soms wel met elkaar vergroeid. Voor veel volwassenen blijft dat intensieve mediagebruik een raadsel: wat trekt hen daar precies in aan? En houdt al dat gamen, chatten en staren ook geen gevaren in?

In deze sessie kijken we op met een positieve én kritische blik naar de aantrekkingskracht van platformen als Fortnite, TikTok en Youtube,... En geven je tips hoe jij als sportclub de connectie kan maken met de digitale leefwereld van kinderen en jongeren.

Wouter de Meester

 

 

 

Sessie 11

Wegwijs in verzekeringen in de sportclub

Sport betekent plezier, ontspanning, intense beleving door fysiek actief te zijn. Maar juist die fysieke activiteit houdt een aantal risico’s in. Een ongelukkige valpartij, een voet verzwikken, je pink omslaan bij het vangen van een bal: het zijn risico’s die inherent zijn aan sportbeoefening. Naast de lichamelijke ongevallen worden sportclubs vaak geconfronteerd met hun burgerlijke aansprakelijkheidsrisico. Alhoewel het “goede huisvader”-criterium ook van toepassing is in de sportsector, worden sportclubs en sportbeoefenaars soms geconfronteerd met aansprakelijkheid die buiten dat criterium valt. In deze sessie wordt een overzicht van de relevante verzekering voor sportclubs en hun bestuurders gegeven en getoetst met concrete praktijkcases. 

Eddy Van Den Bosch is algemeen directeur van Arena, Belgisch marktleider op het vlak van sportverzekeringen en is al meer dan 25 jaar actief in de sector. 

 

Eddy Van Den Bosch

 

 

 

 

 

 

Sessie 12

Hoe mental coaching jouw club helpt groeien

Je sportclub staat of valt met gelukkige leden. Op elke leeftijd en elk niveau, moeten de leden zich goed voelen bij jouw club. Zo krijg je loyaliteit, betrokkenheid, goede prestaties...een groeiende club. Maar hoe zorg je ervoor dat leden zich goed voelen? Voor de ene betekent het zo goed mogelijk presteren, de ander wil vooral sociaal contact, nog een andere wil een basisconditie onderhouden. 
Met mental coaching kan je je onderscheiden van andere clubs. Je zorgt ervoor dat jouw leden zichzelf en elkaar beter begrijpen, je verbetert de sfeer en de prestaties binnen de club en zo ook de betrokkenheid en de uitstraling van jouw club. 

Rien Vanyzere is organisatiepsycholoog en FIFA-assistent-scheidsrechter. Hij gebruikt zijn jarenlange ervaring in de bedrijfswereld en de sportsector om individuen, sportclubs en bedrijven te helpen groeien.

Rien Vanyzere

 

 

Locatie en wegbeschrijving: 

Thomas More - Campus Mechelen

Lange Ridderstraat 44
2800 Mechelen

Inschrijven: 

Het standaardtarief geldt bij tijdige inschrijving vóór 17 november 2020 voor de editie in Mechelen. Nadien zullen de tarieven lichtjes stijgen.

Standaardtarief

Sportclubbestuurder erkende federatie: 
15.00 €
Medewerker erkende federatie: 
35.00 €
Sportclubbestuurder niet-erkende federatie: 
50.00 €
Medewerker niet erkende federatie: 
50.00 €
Ambtenaar: 
50.00 €
Onderwijs: 
20.00 €
Andere: 
90.00 €
Momenteel is het inschrijvingsformulier niet zichtbaar. Daarvoor moet je ingelogd zijn. Heb je al een login? Ga dan naar de loginpagina. Heb je nog geen login, registreer je dan eerst. Eenmaal je ingelogd bent verschijnt hieronder het formulier waarmee je kunt inschrijven voor deze bijscholing.