Mag je zomaar krantenartikels gebruiken op je website of sociale media?

Kwam je sportclub in het nieuws? Is één van je trainers geïnterviewd door een journalist? Heel logisch dat je het verschenen artikel ook wil delen op je website of sociale media. Heel belangrijk: hou je aan de auteurswet! Want een artikel zomaar copy-pasten of een printscreen online plaatsen is illegaal.

Persartikels zijn beschermd door het auteursrecht. Er gelden specifieke regels om correct te verwijzen naar kranten of tijdschriften. Lees hier wat je kan doen om wettelijk in orde te zijn.

De mediagroepen dwingen meer en meer hun auteursrechten af. Verschillende sportclubs signaleerden ons dat ze een waarschuwende brief kregen van License2Publish. Het is de beheersvennootschap van Vlaamse krantenuitgevers, die nagaat of mensen, verenigingen of organisaties artikels op een foutieve manier delen.

Door de snelle evolutie op het internet is het veel makkelijker geworden om online content te delen. De keerzijde is dat er steeds meer inbreuken gebeuren op het auteursrecht, vaak door nietsvermoedende mensen. Pas de regels dus correct toe. Op die manier kan je een waarschuwing en eventueel een boete vermijden.

Gepost door:
Grace Hellinckx